Какво включват признаците и симптомите при рак на гърдата?

1
Добави коментар

Какво включват признаците и симптомите при рак на гърдата?

В ранните стадии на рак на гърдата, често няма никакви симптоми, въпреки че това се променя с напредването на болестта. Признаците, които са характерни за това заболяване са следните:

При рак на гърдата, първото нещо което се забелязва е бучка, която е видимо различна от другите тъкани на гърдата. Друг симптом на рак на гърдата е подуване, удебеляване на гръдната тъкан, набръчкване или издърпване на  кожата на гърдата, която след това наподобява портокалова кора. Промяна във формата или очертанията, прибиране на зърното, отделяне на течност и др. са все признаци, които са характерни за този вид заболяване. Те могат да бъдат причинени от много условия, а не само от рак на гърдата. Важно е при поява на първите признаци да уведомите вашия лекар, който ще постави правилната диагноза.

Съществуват няколко причини за рак на гърдата, а именно: напреднала възраст и фамилна анамнеза. По-възрастните жени са изложени на по-голям риск от развитие на заболяването. Също така, ако сте били диагностицирани в миналото с този вид болест, вие сте склонни да се разболеете отново, въпреки, че сте имали успешно възстановяване. Други рискови фактори, свързани с развитието на рак на гърдата при жените,включват: ранно започване на менструация преди 12 годишна възраст, късна менопауза, наднормено тегло, употреба на алкохол, фамилна анамнеза, прилагане на хормонално заместителна терапия и др.

Ако се открие бучка в гърдата, трябва да се направи мамографско изследване и други тестове, които ще помогнат за поставяне на диагноза.

Ултразвуково сканиране. Тази процедура по принцип не е част от рутинните скрининг за рак на гърдата, въпреки, че то може да бъде полезно при определяне на разликата между киста и тумор. При това изследване се използват звукови вълни с висока честота на изображението на гръдната тъкан. При откриване на ракови клетки, вашия лекар може да назначи MRI тест. Той може да бъде полезен за оценка на степента на рака на гърдата и за установяване за наличието на ракови тумори и в другата гърда.

При тънкоиглена аспирация, тънка игла се вмъква в бучката и се изтегля проба от нея. Този тест помага да се определи дали тя е пълна с течност както при обикновените кисти или е тумор. Тази манипулация може да се извършва в лекарския кабинет с поставяне на местна упойка. Взетата проба се изпраща в лаборатория за по-нататъшно изследване.

При биопсия, по-голяма игла се вкарва в бучката или се взема проба от тъканта. Пробата се анализира за наличие на раковите клетки. Тази процедура обикновено се извършва в болница с местна упойка. Бучките и околните тъкани се отстраняват по хирургически път. Ако се установи, че има наличие на ракови клетки, се извършват допълнителни тестове, за да се анализира самия тумор. Туморът може да бъде проверен, за да разберете колко бързо се разраства и какъв видове лечение може да работи най-добре.

 

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]