Създадоха изкуствена кръвоносна система от захар

1
Добави коментар
vitatoo
vitatoo

Изобретението ни доближава до направата на функциониращи синтетични органи

Етикети
САЩ, учени, захар, кръвоносна система

Учени от Масачузетския технологичен институт се доближиха до създаването на изкуствен черен дроб след като използваха захар, за да „принтират” структурна система за кръвоносни съдове и клетки, съобщава Би Би Си, като се позовава на изследване, публикувано в научното издание „Nature Materials”.

Учените отдавна използват специални триизмерни принтери, за да създадат изкуствени клетки и кръвоносни съдове, но създаването на тъкан представлява трудност, защото структурата й е изключително сложна.

Според д-р Джордън Милър, който е част от изследователския екип, „голямото предизвикателство при отглеждането на изкуствена тъкан е запазването на живота на всички клетки в нея, защото когато се съберат много клетки на едно място, те взимат минерали и кислород от своите съседи и се задушават взаимно.”

В човешкото тяло, този проблем е разрешен от специални структурни системи, които организират клетките и кръвоносните съдове.

Затова учените за пръв път използват триизмерните принтери за създаването на подобен „шаблон” от захар, отбелязва БТВ. „Захарта е много хубав материал, защото може да се разтвори в присъствието на жива тъкан, без да я увреди,” заяви друг член на изследователския екип, проф. Сангита Батия.

Според проф. Мартин Биршал от University College London, откритието е вълнуващо за научната общност, защото позволява да се преодолее един от най-сериозните проблеми в създаването на изкуствени органи.

„Очарован съм от предложенията им, въпреки че все още не са готови да бъдат приложени в клинична среда. Следващата стъпка е тестване върху животни и съм сигурен, че резултатите ще се окажат много интересни,” добави проф. Биршал.

Разпечатай
Изпрати