Зеленчуци за диета и загуба на тегло

1
Добави коментар

 

Зеленчуци за диета и загуба на тегло

Най-добрите зеленчуци за намаляване на теглото са тези, които са богати на фибри и с ниско съдържание на калории. Като цяло калориите в зеленчуците са сравнително малко в сравнение с други видове храни и в дългосрочен план могат да бъдат много полезни за сваляне на излишните килограми.

Въпреки това има някои зеленчуци, които са по-добри от други, когато става дума за диети и загубата на тегло. Най-добрите зеленчуци за отслабване и диети са „зеленчуците с ниска плътност“. Това са зеленчуци, които са с високо съдържание на фибри и вода, имат много малко скорбяла (сложни въглехидрати) и малко калории. Те изграждат списък на храни с ниско съдържание на въглехидрати.

Тези зеленчуци са идеални за диети и са чудесно допълнение към всяко хранене по няколко причини:

– Фибрите помагат да се забави скоростта на абсорбация на въглехидратите в храната

– Фибрите помагат да се чувстваме сити

– Тези зеленчуци съдържат малко калории

– Тези зеленчуци са с ниско съдържание на въглехидрати

– Заредени са с „фитонутриенти“

– Заредени са с витамини и минерали

Фибрите помагат да се забави скоростта на абсорбация на въглехидратите в храната. Забавяйки усвояването на въглехидратите, те забавят и притокът на глюкоза в кръвта. Това означава, че енергийните нива ще се запазят и ще се получи намалена секреция на инсулин след хранене. Последното пък помага на организма да използва по-ефективно натрупаните мазнини като източник на енергия.

Фибрите помагат да се чувстваме сити. Чувството за ситост по време и / или след хранене означава, че е по-малка вероятността да преядем по време на хранене или пък да изядем прекалено големи количества храна между храненията.

Съдържат малко калории. Калории в зеленчуците като цяло са малко, но те са още по-малко в зеленчуци „с ниска плътност“, които са идеални за една диета. Като наблягаме на тези видове зеленчуци, ние ще консумираме по-малко калории и ще подпомогнем значително усилията си за отслабване.

С ниско съдържание на въглехидрати. Това са зеленчуци не само с ниско съдържание на калории, но също така и с ниско съдържание на въглехидрати. Често дори се наричат въглехидрати с ниска плътност.  Това е важно да се знае тъй като не се препоръчва тяхната самостоятелна и продължителна консумация. Последното комбинирано с липсата на други източници на въглехидрати може да доведе до ниско ниво на кръвната захар (хипогликемия).

Тези зеленчуци са заредени с „фитонутриенти“. Фитонутриентите са хранителни вещества получени от растенията и имат защитен ефект върху човешкото тяло. Например веществото „индолс“ от кръстоцветни зеленчуци (броколи, карфиол и брюкселско зеле) помага да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.

Тези зеленчуци са заредени с витамини и минерали. Витамините и минералите са от съществено значение за оптималното функциониране на тялото.

Ето и списък на зеленчуците, за чиито качества говорихме по-горе. Те са идеални за диети и загуба на тегло: Броколи, Карфиол, Зелен боб, Маруля, Тиквички, Бобови кълнове, Зеле, Спанак, Целина.

Макар този списък от зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати да не е изчерпателен, той е добър пример за видове зеленчуци, на които трябва да наблегнем в една диета.

GD Star Rating a WordPress rating system

Зеленчуци за диета и загуба на тегло, 5.5 out of 10 based on 2 ratings