Невероятни истории за нападения на акули

20
Добави коментар

Всяка година по света се извършват десетки нападения на акули. Вижте някои от най-страшните и удивителни истории за нападения на акули от истинския живот:

Водолазният му екип го спасява

През 1963 година водолазът Родни Фокс взема участие в състезание по риболов с копие на Южноавстралийския бряг. По време на гмуркането без кислородна маска бива нападнат от огромна бяла акула, която жестоко го нахапва. Въпреки нараняванията си Родни успява да се отскубне и когато акулата се връща за повторна атака, той обвива с ръцете си гърба на звяра, за да започне зловеща езда из морските води. През цялото време акулата се опитва да го свали, дори успява да захапе ръката му, а когато той я отскубва от железните челюсти на чудовището, тя вече е разкъсана до кокал. Накрая, малко преди да се удави, Фокс успява да се освободи и е издърпан от една лодка. Разкъсванията по ръцете, гръдния му кош, белите му дробове и горната част на стомаха са ужасяващи. Водолазната му екипировка е била с основна заслуга да остане жив, въпреки зверските ухапвания. В крайна сметка след 4 часа животоспасяваща операция и 462 шева водолазът бива спасен, за да разкаже как е оцелял в сблъсъка си с един от най-големите хищници в света.

Бетани Хамилтън се връща на сърфа само месец, след като губи ръката си

През 2003 г Бетани Хамилтън е едва на 13.  Тя е една от най-добрите хавайски сърфистки в своята възрастова група и една от най-големите надежди на САЩ преди една сутрин, точно на Хеолуин, да бъде нападната от 14-метрова тигрова акула. Бетани се е пуснала по вълните, излегната по корем на сърфа си, а с лявата ръка загребва водата, когато ненадейно акулата я атакува и отхапва ръката й чак до рамото. Приятелите й веднага я превързват, но въпреки това, момичето губи огромно количество кръв и се  подлага на множество операции, за да оживее.

Забележителното е, че въпреки кошмарната случка, Бетани не се отказва от сърфинга и само месец, след атаката е отново на своя борд. През 2005 г. смелото момиче дори печели купа от Държавното първенство по сърфинг, а историята й вдъхновява Холивуд да създаде филма „Soul Surfer“.

Младоженец е убит пред очите на съпругата си по време на медения им месец

Едва десет дни след като се женят и се радват на почивката си на тропически плаж на Сейшелите, британските младоженци Йън и Джема Редмънд преживяват огромна трагедия. Само на 20 метра от плажа Йън се гмурка със шнорхел, а през това време жена му седи на брега, когато акула го захапва и откъсва едната му ръка и единият му крак. Смята се, че Редмънд умира веднага, въпреки че е издърпан от водата в лодка, а лекар му оказва първа помощ, докато дойде медицински екип. Изпаднала в истерия, Джема едва бива удържана от плажуващите, докато лекарите се опитват напразно да спасят съпруга й.

Сърфист удря акула в муцуната, за да се спаси

28-годишният хавайски жител Джошуа Холи както обикновено сърфира на любимото си място край бреговете на остров Оаху, когато 10-метрова тигрова акула захапва левия му крак. Инстинктивно предугаждайки какво трябва да направи, за да се спаси, Холи удря силно два пъти акулата в муцуната. И успява – акулата отплува навътре във водите. Някои от сухожилията на крака му са отрязани и той трябва да бъде зaкърпен с 42 шефа, но важното е, че зъбите на акулата не са прегризали важните артерии. Въпреки преживяното, Холи не се отказва от сърфа и не вини акулата. Той дори казва: „Трябва да запомните, че когато сте в океана, трябва да уважавате океанa – това е мястото, където акулите живеят, ядат, а ние сме просто гости в дома им“.

Водолаз оцелява след атака от акула, блъскайки я с камерата си

Природозащитник и професионален подводен фотограф и водолаз, Ръсел Ийстън, фотографирал тигрова акула на Бахамските острови, когато внезапно пред визьора на фотоапарата си вижда огромна паст, пълна с остри зъби! Хищникът се насочва именно към камерата, а Ръсел чевръсто я напъхва в устата на акулата и започва плувайки да се отдалечава на безопасно разстояние.

Въпреки инцидента, Ръсел Ийстън е на мнение е, че акулата не е искала да го нарани, а просто да опипа непознатия за нея предмет с устата си, както ние опипваме с ръката си.

Делфини спасяват плувци от акула

По време на тренировка във водите на „Оушън Бийч“  край новозеландския град Уангарей, спасителят Роб Хоус и други три жени спасители са наобиколени от пасаж делфини, които се държали повече от странно. Делфините образували кръг около плувците и започнали  да удрят перките си във водата. Изненаданият Роб успял да пробие кръга и тогава с ужас забелязал в непосредствена близост до тях бяла акула. Когато акулата се приближила по-близо до жените, делфините започнали още по-ожесточено да бият с перките си. Накрая акулата отплувала, виждайки приближаваща се спасителна лодка, но делфините не „отпуснали“ кръга чак докато всички спасители не се оказали на безопасно място на брега.

Мъж заснема атака на акула на видео

През 1964 Анри Бърс заедно с други двама водолази плуват в океана край Lady Julia Percy Island вАвстралия, когато внезапно се появява голяма бяла акула и отхапва крака му чак до коляното. Партньорите му в гмуркането веднага качват Анри в лодката, и невероятно, но спасяването му било заснето на лента. Заради жестоките кадри в нея, не можем да ви я пуснем.

В крайна сметка с тези и други кадри Бърс прави документален филм по случая, наречен „Savage Shadows“.

Мъж, загубил крака си, впоследствие става адвокат, борещ се за опазване на акулите

На 4 август 2001 г., докато е на почивка със съпругата си на остров Гранд Бахама, банкерът от „Уолстрийт“ Кришна Томпсън е нападнат от акула и завлечен навътре в морето. Когато акулата го задърпва под водата, Томпсън е нясно, че за да се спаси, трябва да действа. Той я изчаква да си отвори устата и я удря два пъти в носа. Тогава акулата го пуска, той е довлича до брега, но единият му крак е толкова повреден, че трябва да бъде ампутиран.

Интересното е, че днес, почти десет години след нападението, Томпсън е станал застъпник за опазването на видовете акули, споделяйки, че „Акулите поддържат баланса в целия океан“.

Смела майка измъква дъщеря си от челюстите на хищника

През март 2012 майка заедно с 15-годишната си дъщеря седят на своите сърф дъски край бреговете на Флорида, когато изведнъж акула завлича тийнейджърката. С бърза реакция Лех Вали сграбчва дъщеря си Сидни за раменете и я поставя върху своята дъска. Акулата зловещо продължила да кръжи около тях, докато спасителна лодка не чули майчините писъци и не я прогонили. Тийнейджърката била подложена на операция на крака и се очаква да се възстанови напълно.

Вижте още: Страшни факти, от които ще ти настръхнат космите на ръцете

 

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари