Кои са причините за появата на хемороиди?

1
Добави коментар
ivancekov
ivancekov

Детайли

Категория: Здраве

Създадена на Четвъртък, 14 Юни 2012 10:16

Написана от Аптеки Фрамар

Ректума представлява 15-20 сантиметра дълъг пасаж от дебелото черво, който завършва с аналния отвор. При получаването на хемороиди, вените в аналния канал се възпаляват и подуват, а по-твърдите изпражнения могат да ги раздразнят допълнително, в резултат на което те могат да започнат да кървят, да сърбят, а също така се чувства доста неприятна болка.

Прекомерните усилия в областта на ректума не влияе добре на кръвоносните съдове в тази зона от тялото, като това е една от основните причини за хемороиди. Вените в ректума са деликатни и нежни и следователно те не са много издръжливи на натиск. Излишното налягане ограничава циркулацията на кръвта към сърцето, това намалява притока на кислород във вените и това води до подуването им. Подутите вени в ануса често се свързват с неправилното движение на червата, а това създава доста сериозни проблеми.

Основни причини за появата на хемороиди

Запек

Известен е факта, че той причинява голям дискомфорт. При това състояние се получава голям натиск в долната част на дебелото черво, а това често кара вените да се подуят. Разбира се, тук говорим за хроничен запек, тъй като един или два дни в това състояние няма как да окажат толкова силно влияние. Получените хемороиди в резултат на запек обикновено са външни.

Затлъстяване

Твърде многото мазнини в тялото, което прави човек с наднормено тегло може да доведат до развитието на хемороиди. Обикновено при затлъстелите хора, мастните натрупвания са съсредоточени в корема. Това поставя под допълнителен натиск ректалната област, а така се получава напрежение във вените, които преминават през ректума и таза. Ако теглото не се постави под контрол, то вените ще продължат да набъбват и да се увеличават като размери. Тези кръвоносни съдове не могат да се разтягат до безкрайност, като след някаква граница те вече не могат да върнат предишната си форма.

Прекарване прекалено дълго време в седнало положение

Прекомерното стоене в седнало положение създава напражение във вените на таза и пречи за нормалната циркулация на кръвта в тази област. Резултатът е повече от ясен – поява на хемороиди. Хората работещи в офис, зад бюро са най-застрашени и могат лесно да станат плячка на този здравен проблем.

Бременност

Изпъкналият корем, който се увеличава с всеки изминал ден поставя долната част от тялото под огромно напрежение. Наред с краката и особено колената, долната част на ректума е изложен на основният удар на натиска. Това е и причината за получаването на хемороидите.

Хронична диария

Тя е още един от факторите за развитието на хемороиди. Честото посещение на тоалетната в рамките на един ден и то за продължителен период, води до получаване на налягане в ректума и ануса и така се стига до проблема.