Бугенвилея / Bougainvillea

2
Добави коментар

 

Описание: Бугенвилеята е красиво цъфтящо дръвче(може да го срещнете като храст или лиана), което произхожда от Южна Америка и по специално Бразилия. Листата му имат яйцевидна форма, а цветовете са малки и бели, розови, кремави и др. Растението цъфти от месец май до юни. Бугенвилеята може да достигне на височина около 2м.

Грижи: Бугенвилеята обича да е на осветено място за да може да стимулира цъфтежа си. Ако мястото не е достатъчно осветено растението образува повече листна маса отколкото цъфти. От месец май до първите застудявания можете да го поставите на открито място но да е защитено от ветрове и течения. През зимата то да е в топло помещение, където минимална температура е около 7-10°С, а през лятото около температурата е около 20-23°С. Поливайте обилно през лятото Бугенвилеята, а в периода на покой по оскъдно, като оставяте горния почвен слой леко влажен. Растението не понася сухия въздух затова редовно оросявайте неговите листа. През пролетта при необходимост можете да го присадите, а младите растения ежегодно през пролетта. Ако скоро не е сменяна почвата му можете да подхранвате с течен тор за цъфтящи цветя веднъж месечно.

Размножаване: Бугенвилеята се размножава чрез стъблени резници. Резниците е желателно да са с дължина около 7-8см. Те се засаждат в песъчлива почва при температура около 20-21°С.