Новата вълна от молове в столицата

1
Добави коментар
Alek8
Alek8

Съвсем скоро се очаква три нови мола да отвроят врати в южната част на столицата. В период на криза, когато над 50% от моловете във Великобритания са изправени пред фалит, а само за изминалата година в Румъния, след вълна от фалирали и закрити търговски центрове, бяха стопирани проектите и строежите на още 30 такива, ние сме свидетели на нова вълна от търговски центрове у нас. Дали те, заедно с вече съществуващите, ще успеят да се задържат на пазара, предстои да видим, но за сега е ясно, че още докато се строят, търговските им площи са на между 50% и 90% предварително заети.

 

Най-амбициозният, най-големият и безспорно най-обещаващият от трите мола е Paradise Center. По план е предвидено до няколко месеца проектът, чиято инвестиция възлиза на 150 млн. евро, да бъде завършен. Инвеститор в мола е дружеството “Булфелд” ЕООД, в което акционери са руските бизнесмени Паата Гамгонеишвили, Роланд Исаев и Йосиф Блаошвили. Paradise Center разполага с 80 хил. кв.м. отдаваема площ, от които 25 хил. кв.м. ще бъдат равлекателни площи. Молът ще има 240 магазина, разпределени на три нива. По-евтините стоки, ще са разположени на по-нисък етаж. На ниво -1 ще има хипермаркет от френската верига Carrefour, на партерния етаж ще се намират магазините на марки, които варират от нисък към среден ценови клас, а ниво 1 ще бъде заето от магазини от високия ценови клас. И тъй като в същността на лайфстайл моловете, какъвто ще бъде и този, е заложено да комбинират търговски площи с множество заведения за хранене и атракциони, ориентирани към всички възрастови групи, тук също ще има забавления, които никой от досега съществуващите молове не предлага. На второ ниво ще има кино, кафенета, ледена пързалка и парк. На трето ниво ще има фитнес с площ от 4000кв.м., който ще вкючва и плувен басейн, а 32 метровото виенско колело и скоростното влакче на покрива ще са само част от предизвикателствата за любителителите на силни усещания. Предвидено е, освен разнообразие, лайфстайл молът да носи и естетическа наслада на посетителите си. В него ще има 8 водопада, павирани улички, вътрешни площади, богато озеленяване и дори дървета.

Със сигурност разходите за поддръжка ще бъдат много по-високи от тези в останалите търговски центрове, но Paradise Center притежава едно изключително предимство- директна връзка с метростанцията при бул. „Черни връх”, която ще осигурява голям човекопоток и множество потенциални клиенти на комплекса.

Другият търговски център, който се очаква в края на ноември, е Bulgaria Mall, намиращ се на кръстовището между булевардите „България” и „Тодор Каблешков”. Когато през 2008г. е направена първата копка, има значителен брой потенциални наематели, тъй като това е единственият мол, позициониран в близост до някои от най-престижните жилищни райони към момента. В последствие, обаче, строежът се забавя.

 Кризата с недвижимите имоти резултатира в предпазливост от страна на банките и поскъпване на финансовия ресурс. След като купувачът за офис частта се отказва от сделката и след дълги преговори с банката, финансираща строителството на комплекса, се налага офис кулата към търговския център, да отпадне.

 

За момента строежът  на кулата вдясно се отлага

Извън тези наложили се промени, работата по търговския комплекс върви по план, като в момента текат довършителни работи. Молът е с площ от 34 000 кв.м. и разполага с четири подземни и четири надземни нива за пазаруване и развлечения. В него ще се помещават над 140 магазина, а паркингът ще осигурява над 1100 места на разположение на клиентите. Проектът на обекта предвижда един от най-големите стъклени покриви в Европа, който да пропуска естествената светлина. Амбицията на този търговски център е да се утвърди като висок клас мол, фокусиран върху среден и висок клас международни марки. Предвижда се в момента на откриването му, търговските площи да са заети на 100%.

Третият мол, който ще се появи на околовръстен път, е Sofia Ring Mall. Основните инвеститори са гръцките компании „Фурлис Груп” и „Данаос Груп”, които въпреки кризата са твърдо решени с бързи темпове да завършат започналият в края на миналата година строеж. Инвестицията в проекта надхвърля 120 млн. евро, а отдаваемата площ от около 70 000кв.м., ще го направи вторият по големина мол в София, след Paradise Center. Молът ще има пешеходна връзка с ИКЕА и общ паркинг с 3500 паркоместа. И този мол ще се фокусира върху желанието да се доближи максимално до природата, като над 30% от цялото пространство на търговския център ще бъде заето от зелени площи. Архитектурата на самата сграда акцентира върху големи стъклени фасади с открити тераси с изглед към Витоша и детски площадки.

Молът, чието откриване ще бъде през втората половина на 2013г., вече декларира над 40% отдадени площи. И към този, както и към останалите два мола, ще има киносалони. Специфичното тук е, че те ще бъдат разделени на ВИП- с допълнителни екстри за специални клиенти и обикновен, който ще привлича младата аудитория основно с ниски цени. Предимство на този мол е, че е в близост до най-голямата мебелна верига и до най-натовареното шосе в София.

Живеем във време, когато в световен мащаб населението се опитва да промени навиците си на пазаруване, за да оцелее, време, в което потреблението в почти всички държави и в почти всички отрасли е свито. И тъй като едва ли молът е универсална формула за печелене на пари и то на малък пазар, какъвто е Бъллгария, дали ще оцелеят всички търговски центрове, е под въпрос. Може би новаторският подход, какъвто прилагат лайфстайл моловете, ще успее да привлече и задържи вниманието и ресурсите на посетителите си. А може би, въпреки идейните проекти и многомилионите инвестиции, повече от 3 мола ще се окажат твърде много за град с население от около 2 милиона жители.