Драцена / Dracaena

1
Добави коментар

 

Описание: Драцената е много подходяща за начинаещи любители цветари. Наричана е още „Драконово дърво“. То е изключително издръжливо растение. Неиния произход е от тропичните и субтропичните области на Африка и Азия. Драцената е от семейство Агавови (Agoraceae). Родът наподобява 150 вида, които в естествената си среда наподобяват дървета и храсти. Листата са има дълги заострени (наподобяват формата на меч).Също така Листата му имат кант в различни цветове: зелено, жълто, бяло и червено. Височината която достига растението е около 2-3 метра.

Грижи: Драцената обича светли или полу сенчести места но без пряка слънчева светлина (както и студени течения). През лятото можете да изкарате растението на открит балкон или тераса, а през зимния период е добре да се отглежда в помещение при температура от 12 до 20°С. Поливайте Драцената обилно през летните месеци но да няма задържане на вода, а през зимата намалете поливането, като подържате почвата в саксията леко влажна. Оросявайте редовно листата на растението защото не обичат сухия въздух. Драцената се присажда веднъж на 2 години в по голяма саксия. Новата саксия трябва да е с 1 до 2 номера по голяма от предходната. За предпочитане това мероприятие е да се извърши през пролетта. Можете да подхранвате растението с течни торове веднъж на 2 седмици през периода от Март до Септември. Ако листата жълтеят постепенно, това е неизбежно при възрастните растения. Драцената има листа само на върха. Нейните листа са живи около две години, след което пожълтяват и загиват. Ако растението е станало твърде голямо, лесно може да бъде подрязано.

Размножаване: Драцената се размножава през периода Февруари Март. Размножаването става чрез стъблени резци, които можете да вземете от средната част на стъблото. Посадете ги в смеска на пясъчна основа. Докато пусне корени, драцената трябва да бъде на светло и топло място.