Фитнес и Здраве: НЕ ИЗБЯГВАЙТЕ ЖЪЛТЪКА НА ЯЙЦАТА НА ВСЯКА ЦЕНА

33
Добави коментар
FHL.BG
FHL.BG

За ползите от яйцата и по точно на белтъка всеки е чувал:

Белтъкът им съдържа незаменими аминокиселини, които са в оптимално равновесие. Поради високата си биологична стойност яйчният белтък е признат за еталон и с него се сравняват протеините от друг произход. Белтъкът на яйцето се състои се от около 85-90% вода, 10-12% белтъчни и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни. Белтъчните вещества, които се съдържат в него, са коналбумин, овоалбумин и др. Изчислено е, че две средно големи яйца осигуряват на организма толкова незаменими аминокиселини, колкото 80-100 г месо.

Широко разпространено е погрешното схващане, че да се ядат жълтъците на яйцата е нездравословно и ни прави дебели.

В жълтъка се съдържат най-важните хранителни съставки – от витамин А ,Д и Е до холин – прекурсор на невромедиатора ацетил холин, който повишава силата.
В жълтъка се съдържа полезното вещество – лецитин,повлиява благоприятно черния дроб и нервната система. 
Жълтъкът съдържа също и маз­нини, както здравословни, така и холестерол. Наситените мазни­ни засищат и поддържат високо нивото на тестостерона, а от холестерола се синтезира тестостерон. Освен това холестерола на яйцата не повишава нивото на холестерина в кръвта и всъщ­ност допринася за намаляване на телесните мазнини.

ПРОЧЕТИ ОЩЕ ПО ТЕМАТА: