Лимонова трева срещу акне и мазна кожа

34
Добави коментар
temi
temi

Етеричното масло от лимонова трева контролира себумната секреция на кожата, свива порите  и се бори с акнето. Освен това лимоновата трева е изключително полезна подправка, широко използвана в тайландската кухня.

Лимонова трева (Cymbopogon citrates) е тропическо тревисто многогодишно растение от семейство Житни. Извън тропическите области се отглежда в саксия като едногодишно растение. Родината на лимоновата трева е Индия, отглежда се още в Индонезия, Шри Ланка, Африка, Гватемала, Бразилия. Култивира се също в Калифорния и Флорида. Има силен лимонов аромат и е много ценна с етеричното масло, което се извлича от листата й (0.35- 0.37%), много богато на цитрол (80-85%).

Има два типа етерично масло, които се получават от двата основни вида лимонова трева – източно-индийско етерично масло от вида  Cymbopogon flexuosus и западно-индийски тип етерично масло от вида Cymbopogon citrates. Добива се чрез парна дестилация.

Лимоновата трева в козметиката

Етеричното масло от лимонова трева има антисептично, антиоксидантно, ободряващо и успокояващо действие.Успокоява кожни екземи.
Контролира себумната секреция и свива порите Намалява изпотяването и има дезодориращо действие. Бори се успешно с акнето.
Използва се в парфюмерията заради силния си и приятен аромат. 

Козметични процедури с етерично масло от лимонова трева

Антицелулитен масаж с 20 капки етерично масло от лимонова трева и 50 мл бадемово маслоАроматерапевтичен тонизиращ масаж с 2 капки лимонова трева, 2 капки лавандула и 2 капки евкалипт
Масаж на ходилата с 2 капки лимонова трева, 2 капки чаено дърво, 2 капки лавандула и 2 капки бадемово маслоВана с 10 капки лимонова трева и морска сол за 10 минути за ободряващо и антицелулитно действие.
Маска за лице за свиване на порите от 30 мл бадемово масло и 2 капки лимонова трева. Нанася се на лицето и се измива обилно с хладка вода след 10-15 минути.Маска за лице при акне от 10 мл бадемово масло, 2 капки лимонова трева и 2 капки салвия. Нанася се на лицето и се измива обилно с хладка вода след 10-15 минути.

Лимонова трева – здравословни качества като подправка
Лимоновата трева помага при главоболие, стрес, умора, раздразнителност и понижена концентрация. Облекчава симптомите при грип, простуда, бронхит, кашлица и ларингит. Лимоновата трева подобрява храносмилането. Полезна е при болки в мускулите и ставите.

Лимонова трева в кулинарията
Лимоновата трева е изключително популярна подправка в тайландската кухня. Може да се използва прясна или да се суши и да се смила на прах. Най-често се използва за подправяне на супи, птиче месо, риба и морски дарове.

Важно!!! Лимоновата трева е противопоказна при бременни, епилептици, деца под 3 години и хора с алергия към маслото.

06.07.2012/Биляна Божилова