„Сцена на вековете“ – спектакъл под звездите

3
Добави коментар
sever.bg
sever.bg

Летният фестивал на оперното и балетно изкуство „Сцена на вековете“  е уникален културен феномен, вдъхновен от величието и неповторимия блясък на средновековния Търновград, възроден през последните пет години. На хълма „Царевец“ се събират всички изкуства – музика, игра, танц, слово, живопис, пантомима – всичко онова, което прави оперното изкуство. 

История:

За първи път през 1985 г., по повод националното честванена на 800-годишнината от създаването на Второто българско царство, режисьорът Пламен Карталов експериментално поставя на хълма „Царевец“ операта „Ивайло“ от Марин Големинов, в изпълнение на Софийската опера и балет. Общо 12 000 души посещават четирите представления.

През 1987 г. сред естествения декор на историческия хълм се играят шест представления на операта „Цар Калоян“ от Панчо Владигеров, с подобен по мащаби успех. След 21-годишно прекъсване фестивалът „Сцена на вековете“ е възстановен през 2008 г. репертоарът на постановките е обогатен и разширен с балетни творби. Възкресяването на това зрелищно и културно събитие е истинска възрожденска инициатива на културната общественост на Велико Търново.

През 2009 г. спектаклите на „Сцена на вековете“ са посетени от общо 6000 зрители, през 2010 г. броят им нараства на 10 000, а за 2011 г. над 13 000. Средно годишно 2 200 чуждестранни посетители от Чехия, Гърция, Румъния, Полша, Италия, Русия и Англия, са гледали фестивала.

„Сцена на вековете“ 2012

Заглавията, които тази година ще бъдат поставени, са много сериозни и трудни, и в същото време обичани от публиката. На сцената под звездите ще бъдат представени две опери и една балетна постановка.

Последната творба на великия италиански композитор Джакомо Пучини „Турандот“, е един от най-впечатляващите спектакли на Софийската опера и балет. След изключително успешната й премиера през 2008 г. , постановката триумфира в Япония, където гостуват най-големите световни оперни театри от ранга на Миланската „Ла Скала“, Виенската Щатсопера, Метрополитън, Мариинския театър, Ковънт Гардън.

Великолепните изпълнения на водещите солисти, хор и оркестър са високо оценени от публиката и критиката. В спектакъла участват най-изявените ни оперни певци. В образа на дъщерята на императора, която ще се омъжи за този, който отгатне три гатанки, ще  се превъплатят Баясгалан Даншям и Мариана Цветкова. Други известни имена в оперното изкуство са Елена Баръмова, Костадин Андреев, Румен Дойков, Цветелина Василева и др. Диригент на спектакъла е Борис Спасов, а режисьор е Пламен Карталов.

Една от най-обичаните опери на Джузепе Верди „Риголето“ е второто заглавие в афиша на фестивала. Още от премиерното си завръщане през 2005 г., осъществено под патронажа на японския посланик, операта с неизменен успех триумфира на софийска сцена. С огромен успех спектакълът се играе и в Япония. Отново под професионалната режисура на Пламен Карталов, в постановката ще видим изтъкнатите български певци Калуди Калудов, Румен Дойков, Цветелина Малджанска, Ирина Жекова и др., хор и оркестър на Операта. Диригент на спектакъла е Григор  Паликаров.

Един от най-известните балети на Лудвиг Минкус „Дон Кихот“ дълги години е в репертоара на Националната опера и балет. Най-изявените балетни артисти – Веса Тонова, Сара-Нора Кръстева, Диляна Никифорова, Марта Петкова, Ясен Вълчанов, Росен Канев, Никола Хаджитанев и др. греят с великолепното си танцово изкуство в този спектакъл. „Дон Кихот“ завладява любовта на публиката със своя силно емоционален заряд и великолепно майсторство на солисти и ансамбъл на Софийската опера и балет. Постановката и режисурата са дело на Петър Луканов.

Фестивалът „Сцена на вековете“ има широко обществено признание като събитие на класическата музикална сцена в обхват, надхвърлящ националните граници. Само за две години той заема трето място сред утвърдени с десетилетия културни събития в страната.

 

__________________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg