„Не” на болките в гърба!

4
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Забравете митовете – заложете на работещи техники

Между 70 и 80% са хората, които страдат или ще страдат някой ден от болки в гърба. Да проверим заедно дали знаем как да се справим с тях.

Обезболяващите лекарства са единственото възможно лечение при обострени болки

ВЯРНО: Лекарите пред­ писват обезболяващи и про­тивовъзпалителни медика­менти, които облекчават състоянието на пациента. Могат да се приемат също отвари или капсули от касис или спирея. При криза не бива да се мани­пулира болезнената зона.

Най-подходящ е твърдият матрак

НЕВЯРНО: Върху прекалено коравия матрак тялото стои на повърхността и остават празни простран­ства по извивките, което води до напрягане на муску­лите. Ако пък е прекалено мек, тялото потъва в него и има риск от усукване. Иде­алният матрак има твърда сърцевина и гъвкава повърхност. Най-качественият материал е латексът. Пре­ди да направите покупката, пробвайте как се чувства­те в легнало положение. Ако ви трябва матрак за двама души и единият тежи 50 кг, а другият -100, насочете се към модел с две незави­сими половини или към два отделни матрака.

В случай на лумбаго е по-добре да се лежи

НЕВЯРНО: През първите 48 часа гърбът е напълно бло­киран. Известно облекчение настъпва, когато болният легне на пода по гръб, а кра­ката са вдигнати на ръба на леглото, така че подбедриците да са под прав ъгъл по отношение на бедрата. Щом болките утихнат, движе­нието трябва да бъде въз­становено. Всички изслед­вания сочат, че умерената физическа активност е от изключително значение за тонуса на тялото, както и за психиката на страда­щия от лумбаго.

Носенето на медицински пояс помага

ВЯРНО и НЕВЯРНО – В случай на остра болка поясът е уместен, защо­то позволява да се намали тежестта върху прешле­ните. Не бива обаче той да бъде носен непрекъс­нато, тъй като може да доведе до отслабване на мускулите. Медицински­ят пояс се носи главно по време на болезнени кризи и като превантивно сред­ство, когато предстои физическо усилие или дълго пътуване с кола.

Спортът е полезен

ВЯРНО и НЕВЯРНО – В повечето случаи болките в гърба идват от мускулите, сухожилията и ставите, които са загубили навика да се движат и се уморяват по- бързо. Затова е важно да се упражнява подходяща физическа дейност възможно най редовно. Прекалено интензивния спорт обаче може да доведе до износване на  гръбначните прешлени. Най- подходящи са ходенето пеша, плуването и колоезденето, защото при тях тялото работи по симетричен начин. За разлика от тях тенисът, голфът и някои други спортове, при които има скокове и евентуални падания, не се препоръчват, особено ако липсва предварително загряване на мускулите.

Високите токчета са вредни

ВЯРНО: Токчетата не бива да са по-високи от 3 см. В противен случай стойката се променя, центърът на те­жестта се премества и, за да компенсира това, тялото се извива неестествено назад. Жертва на тази позиция ста­ват гръбначните прешлени. Ако е необходимо цял ден да бъдете на високи токчета, от­деляйте малки паузи за разходки без обувки из помещението. Необходимо е и да се правят упражнения за коремните мус­кули, които могат да отнемат от напрежението в кръста. Дебелите подметки също са вредни, защото пречат на ес­тественото движение на ходи­лата и нарушават нормалната гъвкавост на краката, което също натоварва гръбначните прешлени.

Лошото зрение води до болки в гърба

ВЯРНО: Ако очилата или лещите не са напълно съобразени с нарушено­то зрение, започва да се променя положението на главата. Болките се появя­ват първо в областта на тила, но постепенно слизат през кръста чак до петите. Затова е толкова важно хората с нарушено зрение да посещават редовно очен лекар и да имат винаги подходящи очила.

Минутка за гърба

СУТРИН – протягане

Преди да станете от леглото, се разположете удобно по гръб 8 посока към стената с ходила под прав ъгъл и насочени към бас пръсти. Постепенно приближавайте седалището към стената със стремеж да го опрете в нея, докол­кото това ви е възможно. Важното е да чувствате разтягане в кръста.

ПРЕЗ ДЕНЯ – релакс

Отделете малка пауза за отпускане на гърба. Седнете на стол с добре стъпили на пода ходила, разтворени на ширината на раменете. Кръстът трябва да остане прав, а раменете – леко спуснати напред. Наведете главата надолу към гърдите. Поста­вете ръцете от лактите надолу върху бедрата и ос­тавете дланите да увиснат свободно между коленете.

ВЕЧЕР – стягане на корема

Легнете на пода по гръб и вдигнете коленете към гърдите. Сложете длани зад главата, повдигнете я. Докоснете с лакти коленете. Така разтягате мускулите на гърба и укрепвате мускулите на корема. В резултат гръбначните прешлени са облекчени и болките намаляват.

 

 

20 медицински новости за болестите на гърба и кръста

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.