Майтап бе, Меркел, майтап!

52
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Независимо от страхотната победа на любимата ми Испания на Европейското, краят на футболния шампионат явно ми се отразява катастрофално.  Как иначе, освен с липсата на мачове, могат да се обяснят напълно налудничавите идеи, които щъкат из главата ми?! Мислех си, например, че Бойко Борисов прилича на Алф! Знам, напълно идиотска аналогия, тъй като те по нищо, ама по нищо, не си приличат.

Алф е много симпатичен извънземен от планетата Мелмак, който има 8 стомаха и любимата му храна е от всичко по много. Той е нахакан, устат, грубоват и мърморко. Често му се случва да сгафи – както например когато предложи да сготвят любимия котарак на семейството на Уили Танър. В такива случаи сконфузено казва: „Майтап бе, Уили“, и всичко му се прощава, просто защото е сладур.

Все пак, има нещо, по което Борисов прилича на Алф и то е невероятната му способност да хипнотизира. Спомнете си как Алф се опитваше да внуши на котарака Лъки, че той всъщност не е котка, а … геврек! Същото магнетично въздействие има Борисов върху медиите. Нужен е само един Негов съсредоточен поглед и журналистите загубват ума и дума. Вместо да Му задават въпроси, те започват да Го гледат с благоговение и искат да пипнат мускула Mу. Това си е световно постижение, като се има пред вид, че дори репортерки и почитателки, натрупали се около Шварценегер, не гледат така запленено бицепсите му.

Натрапчивите мисли за Алф, Борисов и хипнотизираните български журналисти не ме оставиха и докато следях срещата на лидерите на ЕС в Брюксел. Медиите с трепет и вълнение предадоха разказа на премиера: „Всички дадоха България за пример – как в рамките на 2.5 г държава от бившите социалистически страни, е успяла да си покрие бюджетния дефицит, да го свали до 2%, да има нисък дълг, да има инфлация която да отговаря на маастрихтските критерии и съответно да започне и да има растеж, да усвоява в пъти, в пъти повече европейски фондове.“

Как да не се възторгне човек след като най-видните европейци вкупом хвалят отличничката България? На отличниците не само им се възхищават, но и всички искат да им подражават. Трябва да сте напълно слънчасали, ако не виждате дългата опашка от ЕС лидери, които не искат нищо друго освен гражданите им да живеят точно както живеят българите през управлението на Бойко Борисов. Даже съм сигурна, че те са изразили това си съкровено желание пред нашия премиер, но той е пропуснал да ни каже от скромност. Както Алф, Той никак не обича да се хвали.

Ако населението на една страна можеше да живее от нещо, наречено стабилна макроикономическа рамка, то България щеше да е отличник. Проблемът обаче е, че зад цифрите и финансовите показатели, с които се гордеят Борисов и Дянков, стоят живи хора и тяхното положение става все по-плачевно. Какво всъщност ни казва Европа? Според доклади на различни Европейски и световни институции, България е първа, само че отзад напред, и то в почти всички класации. Най-бедна, най-корумпирана, най-нещастна, с все по-НEсвободни медии. Ето цифрите. По данни на Евростат, България е на последно място в Европейския Съюз по брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението, едва 45% от средния показател за ЕС. Според Трансперънси Интернешънъл страната се свлича надолу и в класацията по корупция, за последната година – от 73 на 86 място. България е на 123-то място от 151 страни в класация на щастието, съставена от британския научен институт „Ню Икъномик Фаундейшън“. Страната е на 78-о място в света по свобода на медиите според Freedom House, американскатa неправителствена организация. Нима никъде не сме първи?

България е на първо място в ЕС по лишения, според юнския доклад на Европейската Комисия за заетостта и социалната ситуация в страните членки. 56% от българите живеят в лишения – това е 3 пъти повече от средното равнище за ЕС. На бас, че на тези 56% хич не им дреме за стабилната макроикономическа рамка на Дянков. Българските граждани имат проблем да платят сметките си за вода, ток и отопление, наем или ипотека; много от тях не могат да се изхранват и обличат. 43% от българите – най-много в ЕС – не могат да си позволят поне през ден да ядат месо, риба или друга богата на протеини храна. 50% не могат да си купят нови дрехи, 11% нямат два чифта удобни обувки. България е сред страните, в които безработицата се увеличава най-сериозно. Страната е първа по дял на младите хора, които не учат и не работят – те са над 20% (при средно за ЕС 13%). България държи първенството в ЕС и по ниска производителност на труда – едва 42% от средното. Демографската ситуация е ужасяваща – населението на България се топи по-бързо, отколкото населението на държави с военни конфликти. България е първа в ЕС и по дял на сивата икономика. Тя оглавява тази класация с 32,3 %, следвана от Румъния с 29,6%. Средното ниво за ЕС за 2011 г. е 18,4%. Сивият сектор представлява милиарди загубени за бюджета, пардон, постната пица на Дянков, който няма пари за пенсии и заплати, нито пък за образование и здравеопазване.

Похвалили били България за икономическия рaстеж. А бихте ли ми дали и друг пример за глагол от минало свършено незапомнено време? Нещо като „бил съм се бил напил“. За какво говорихме? Ах, да, Правителството само си призна грешката и ревизира оптимистичните си прогнози за за ръст от 2, 9% на 1, 7% от БВП. Както изчисли видният икономист проф. Боян Дуранкев, при средно-годишен ръст 1,7%, на България ще й трябват малко повече от 102 години (сто и две!), за да достигне средното ниво на ЕС, ако в ЕС страните стоят на място и я чакат. Но, както се разбра от ироничните усмивки на някои, и 1, 7% не е реалистично, учтиво ни казаха от ЕК, МВФ и Световната Банка. Ръстът според тях ще бъде 0, 7% – 0, 8%. Тия, които са по-добре с математиката от мен, да ми кажат при това положение колко години ще трябват, за да ги стигнем Европейците.

А какво да кажем за усвояването на еврофондовете? И по този показател България е на опашката, според информация, предоставена от Европейската Комисия, в отговор на питане на евродепутата Ивайло Калфин, заместник-председател на Комисията по бюджети на Европейския парламент. Ех, тия евродепутати, нямат ли си друга работа, ами само въпроси задават. ЕК уведомила Калфин, че страната ни “заема предпоследното 26-о място по усвояемост за Европейския социален фонд и 25-то при Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд. България отново е сред страните с най-слабо усвояване на фондовете за сближаване в ЕС за 2011 г. От Европейския социален фонд България е получила 19,99% от полагаемите й се за периода 2007-2013 г. 1,19 млрд. евро. Средното изпълнение в ЕС за същия период е 56%. Усвояването на средствата от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие подрежда България на 25-о място с усвоени 24,31%, докато средното изпълнение в ЕС е 25,9%.” Ивайло Калфин обяснява разликата между горните данни и отчетените от правителство значително по-добри резултати с факта, че “Европейската комисия признава за усвоени само фактически получените средства, т.е. тези, които са декларирани от правителството, били са проверени от нея и възстановени на България, докато София обявява като такива договорените суми, авансовите плащания, които са под условие, както и парите разплатени за сметка на националния бюджет.” Проблемът не е само в размитите сметки на правителството. По-тревожното е, че заради некомпетентното управление на тези средства, държавата вместо да получи допълнително, рискува да загуби и сегашните суми. Както обясни заместник-председателят на Комисията по бюджети на Европейския парламент: “Вече започнахме да обсъждаме следващата бюджетна рамка и се поставя въпросът, че слабото усвояване от предишната ще е силен аргумент за намаляване на сегашните програми”.

Как ли са реагирали Европейските лидери, когато Българският премиер им е предложил да съкратят заседанието, на което се решаваше бъдещето на еврозоната, за да гледат мача Германия-Италия? „Майтап бе, колеги, майтап!“, сигурно се е оправдал Борисов. Какво чак толкова – той просто искаше да напомни на останалите правителствени ръководители, че футболът му е приоритет и той ще го отстоява, дори и в най-затегнатите преговори, дори ако трябва да използва супер сложни дипломатически хватки. Както Алф обича да напомня за славното си минало на капитан на бейзболния отбор на гимназията: „На Мелмак бях известен като детето-чудо не заради научните ми способности“.

Алф често е скаран с логиката. Или както казва: „И аз мога да съм логичен, ако ми се налага.“ Борисов явно също смята, че не винаги е задължително логиката да присъства в действията на политиците. Логичните противоречия, и в думите, и в действията на управляващите, са по-скоро правило, отколкото изключение. „За разлика от другите български премиери, когато канцлерът говори, аз слушам и след това изпълняваме в България правилните и решаващи за кризата решения“, довери г-н Борисов. Но този път в Брюксел той май не е слушал Меркел внимателно, или е слушал, но не я е разбрал.

Какво всъщност се случи в Белгийската столица миналата седмица? Българският премиер не беше подготвен по основните документи на срещата на Европейския Съвет. Тогава как би могъл да обясни и защити Българската позиция? Много просто – както Борисов сам каза, България винаги подкрепя позицията на Германия. За да остане верен на навика си да променя мнението си, или поради неразбиране на Германската позиция, премиерът обяви, че „няма нужда от повече политическа интеграция в ЕС“ – точно обратното на позицията на Ангела Меркел. Борисов също каза, че подкрепя доклада на Председателя на Европейския Съвет Херман ван Ромпой. Ако го беше разбрал, обаче, щеше да знае, че основен аргумент в доклада е именно този за необходимостта от повече интеграция. Ако мислите, че това е гаф, трябва незабавно да ви депортират на Мелмак. Това беше хитро премислена стратегия от страна на премиера с цел така да заблуди европейските лидери, че да ги накара напълно да забравят негов предишен гаф, който още ядосва Париж и Лондон, а именно – изказванията му за войната в Либия миналата година. Първоначалната му реакция че това е „авантюра мотивирана от петродолари“ бързо еволюира до „легитимна и правилна операция“. Без майтап!

Още по-интересна сигурно е била срещата на Борисов с премиера Дейвид Камерън, след като британецът е бил информиран за откровенията на Бойко по адрес на родината му: „Аууy, колко е зле Обединеното Кралство. Аууу, аууу!“ „Майтап бе, г-н Камерън. Sir, всъщност исках да Ви кажа Конгречулейшънс!“ Чудно защо и Президентът Плевнелиев се тревожи за репутацията на България… Може би си мислите, че такива „майтапи“ са абсолютно неприемливи в международните отношения и когато става въпрос за държавни политики. Помислете пак. Или заминете за Мелмак, където небето е зелено, тревата – синя и слънцето – лилаво…

Източник: Поглед.инфо

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели