Росен Плевнелиев: Росен Плевнелиев – Президент на Република България

0
Добави коментар

Росен Плевнелиев и Маргарита Попова

Четвъртият Президент встъпил в длъжност от 22 януари 2012 г. се казва Росен Асенов Плевнелиев. Той е български политик от правителството на Бойко Борисов и бивш министър от ГЕРБ на регионалното развитие и благоустройството.

Росен Плевнелиев печели президентските избори на балотаж, тяхната президентска двойка Плевнелиев – Маргарита Попова печелят около 40% от реалните гласове на първият тур, а на втория процента е около 52%, което изстрелва бившият министър директно на президентското място, наследено от Георги Първанов. Той е носител на „Голям кръст на Ордена на Спасителя“ (Гърция) 2012 г. и владее немски и английски език.

Кратка биография на Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев е роден на 14 май 1964 г. в гр. Гоце Делчев. Средното си образование той получава в Природо-математическата гимназия „Академик Сергей Павлович Корольов“ в Благоевград, а веднага след това отива да учи висше в днешния Технически университет.

Първият брак на Плевнелиев е през 1990 година, но после се развежда, а десет години по-късно той се жени отново за втората си съпруга – Юлияна Плевнелиева. Заедно имат трима сина.

Бизнеса на Росен Плевнелиев

За българският Президент може да се каже, че е един от малкото успели българи, доста преди да влезе в политиката. Плевнелиев е човека, чиято фирма получава първият за България сертификат ISO 9001 още през 99-та година.

Занимава се успешно със стройтелство и неговите фирми оперират по територията на Германия. Освен това, той е свързан с ремонта и изграждането на доста знакови проекти в България. Такива са централеният офис на „БНП Париба“ в София, хотел „Шератон“ в София, центъра на „Даймлер-Крайслер“ в София, Бизнес парк София (това е най-големият частно финансиран проект изобщо в цялата област на недвижимите имоти, а също така и един от най-големите бизнес паркове в Югоиточна Европа) и др.

Бизнесът на Росен Плевнелиев започва в далечната 1990-та година. Преди това той работи като научен сътрудник в Института по микропроцесорна техника, но поради политическите промени по това време, Плевнелиев остава без работа. Решава да започне частен бизнес в областта на стройтелството.

Неговата първа фирма се казва „Ирис Интернешънъл” АД. Именно тя получава ISO 9001. Четири години по-късно той основава „Лин България” ООД, която се занимава със сухо стройтелство, а още 4 години по-късно Плевнелиев участва в управлението на няколко германски компании. През 2008 година той става член на борда на директорите на „Американска търговска камара”.

Росен Плевнелиев – Дейност

Сред основните приоритети на Плевнелиев е отзоваването на български посланници, сътрудничели на ДС или на военното разузнаване. Неговата първа официална визита в чужбина, след встъпването му като Президент на република България е на 29 март 2012 година в Италия.

Росен Плевнелиев е един от най-богатите български политици. Може да се каже, че богатството му е резултат от неговият труд в сферата на стройтелството. Той е декларирал няколко къщи, по българското черноморие, в столицата и в гръцкия курорт Халкидики. Част от парите са му вложени в ценни книжа в „Дойче банк“ в Австрия.

От встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев до сега той е направил множество визити в чужбина, а наскоро наложи вето на промените в закона за горите. Тези промени бяха предпоставка за много скандали и редица протести от страна на еколози. Вето беше поставено над всички изменение на закона, приети от нашите депутати, а не само върху спорните точки, порадили недоволство от страна на еко-активистите. Става въпрос за промени в закона на горите, който биха позволили развитието на ски курорти като Витоша, Боровец и Банско, но еколозите се притесняват бъдещи злоупотреби. В скандала се намеси и друг министър – Цветан Цветанов, който попита еколозите къде са били, когато черноморието се застряваше и защо не протестираха срещу Георги Илиев тогава.

Преди дни в сайта на Президента излезе и новина, че Росен Плевнелиев се обявява за ускоряване на българо-германското сътрудничество на всички равнища. Това е една прекрасна дейност започната от Плевнелиев и като се има в предвид неговото минало и дейност в Германия, такова сътрудничство би било изключително полезно за България. Държавният глава смята, че гласът на България със сигурност ще се чува още по-силно за напред, защото страната ни е доста активна членка на европейското семейство.