12 години затвор за Костадин Тасев

1
Добави коментар

12 години лишаване от свобода при първоначален строг режим постанови Окръжен съд Благоевград за санданчанина Костадин Тасев, обвинен за сексуално насилие над двугодишния си син.

Според окръжният прокурор на Благоевград Елка Атанасова съдът е приел за истина, че Тасев е блудствал със сина си, но не е осъществил полово сношение.

За другото обвинение, по което Тасев бе подсъдим – закана за убийство на две социални служителки от Сандански, Тасев получава една година лишаване от свобода. На практика обаче днес съдът му наложи една обща присъда и за двете обвинения – 12 години лишаване от свобода. Отделно от това ще трябва да заплати 13 000 съдебни разходи.

Случаят за насилвания Александър, син на Тасев, стана известен през февруари 2010 г., когато детeто бе спешно транспортирано в болницата „Св. Врач” в Сандански, в „Пирогов”. В лечебното заведение тогава детето бе прието с разкъсано право черво и разкъсан пикочен мехур. По първоначална информация, момченцето е пострадало при домашно насилие. Като ответна реакция от Държавната агенция за закрила на детето тогава назначиха проверка за изясняване на всички обстоятелства. Впоследствие стана ясно, че от март 2009 г. детето няколко пъти е било настанявано в различни болници, където е диагностицирано с „хронично-съдова болест на червата”, която предизвиква периодични кръвоизливи. От отдела за закрила на детeто в Сандански тогава обясниха, че няколкократно са получавали сигнали за влошеното здравословно състояние на детето, но до принудителното му настаняване в социално заведение не пристъпили, тъй като нямали достатъчно доказателства, а и най-доброто за Александър било отглеждането му в семейна среда. В хода на разследването Тасев отрича да е насилвал детето си.

Адвокатите на Тасев – Ирен Цветкова и Пламен Петков, ще обжалват присъдата пред Софийски апелативен съд.