Тест драйв: новия Mercedes ML350 BlueTEC

37
Добави коментар

През 1997г. немската компания Mercedes-Benz изненадва всички представяйки M-Class – един автомобил, различен като философия и компановка от всичко познато в автомобилния свят дотогава. От момента на неговото създаване, всъдеходът на Mercedes е призван да завоюва нови територии, превръщайки се в истински бестселър. Нещо повече – Mercedes ML става основоположник на един изцяло нов клас автомобили съчетаващи лукса и динамиката на лимузина от най-високо ниво с практичността на всъдеход за ежедневна употреба. Скоро примерът на концерна от Щутгарт е последван и от другите луксозни марки, с което класът на луксозните SUV-автомобили се утвърждава все повече…

Пионерът обаче е един и днес на ход е неговото трето поколение. В новия M-Class със заводски индекс W166 е събран целият опит натрупан от Mercedes-Benz в производството на луксозни SUV-автомобили. Моделът, който тествахме е ML350 BlueTEC с дизелов, 6-цилиндров V-образен двигател от последно поколение.

По отношение на дизайна новият Mercedes ML демонстрира нагледно последните стилистични течения на щутгартския концерн. Автомобилът се откроява с ярка индивидуалност, която не може да остави присъствието му на пътя незабелязано. В елегантната линия на ML се вплитат спортна динамика и едва спотаена агресивност, сочещи недвусмислено хищната природа на возилото. Хищник на пътя и извън него… Тук в голяма степен се намират и разликите спрямо предишното поколение на всъдехода, което демонстрираше повече мекота във формите.

   

В дизайна на новия M-Class, лично за себе си със задоволство откривам частица от стилистиката и духа на най-ярките представители на Mercedes-Benz от 90-те години, особено в задната част с нейните характерни светодиодни светлини. В предната част на возилото пък се открояват масивната решетка с трилъча звезда, изразителната предна броня и дневните LED светлини. Като размери новият Mercedes ML е пораснал леко в сравнение със своя предшественик. Автомобилът е с дължина от 4804мм., 2141мм. ширина и височина от 1796мм. при тегло от 2175кг.

   

Интериорът на третото поколение Mercedes M-Class е нагледното доказателство за все по-пълното превръщане на луксозните SUV-автомобили в бизнес лимузини. Тенденция, която дизайнерите на Mercedes-Benz разбират отлично и извеждат до нови нива по отношение на комфорт и лукс. Интериорът на новия ML притежава осезаемо по-модерно звучене в сравнение с предишния модел, като от това в никакъв случай не са пострадали ергономичността и традиционната интуитивна подредба на приборите. Всичко е точно там, където го търсиш, като грижата за детайлите е изведена до перфекционизъм. Изпитваният от нас автомобил е със спортен пакет „Интериор“ комбиниращ обшити в кожа и алкантара седалки и алуминиеви апликации, които контрастират изящно с множеството хромирани акценти в купето.

   

Списъкът с екстри в новия Mercedes M-Class е напрактика неизчерпаем, а и от щутгартския концерн никога не са ограничавали клиентите си във възможностите за дооборудване от дългия списък с опции. Изключително интуитивно се работи с мултимедийната система, а скоростният лост DIRECT SELECT на 7-степенната автоматична трансмисия, както и при предишния модел е разположен на волана, освобождавайки място на централната конзола. Ако пък желаете сами да дирижирате двигателя, разполагате и с планки за превключване на предавките разположени зад кормилото. Много приятна екстра са поставките за чаши с функция за изстудяване и затопляне, а известно привикване изисква единствено управлението на бордния компютър.

  

В пълно съзвучие с внушителните габарити на возилото е и вътрешното пространство. Купето на M-Class е просторно, а от шофьорската позиция ви се разкрива перфектна видимост във всички посоки, за което роля имат и удобните огледала за обратно виждане. Комфортът и простора на втория ред седалки отново е еталон в класа и вдига сериозно летвата пред конкуренцията, а възможностите за трансформация на багажното пространство предлагат сериозен обем, който може да достигне до над 2000л. при изцяло сгънати задни седалки. Товароносимостта на новия ML също е сред водещите в класа, като автомобилът може да носи на борда си над 770кг. полезен товар.

  

Стартирайки двигателя на Mercedes ML350 BlueTEC, водачът неусетно става част от цялата перфектно балансирана система човек-машина, подчинявайки изцяло 258-те конски сили и огромния въртящ момент достигащ 620Нм. и достъпен още при 1600об/мин. Дизеловият двигател работи изключително тихо и само скалата на оборотомера подсказва, че машината е запалена. Стигаме и до най-съществената функция на M-Class – безпроблемно и сигурно придвижване при всякакви условия по възможно най-комфортния начин. Огромната тяга, с която разполага 3.5-литровия дизелов агрегат позволява на над 2-тонното возило да демонстрира впечатляваща динамика и еластичност при всякакви обороти. Ускорението от 0 до 100км/ч. става за едва 7.4сек., като за автомобила не представлява никакъв проблем да достигне максималната си скорост от 224км/ч. И това при среден разход на гориво от порядъка на 7.2л./100км… Тук трябва да отбележим и голямата роля на системата BlueTEC, с която е снабден дизеловия ML350. В нейната сърцевина стоят четири компонента – модифицираният двигател, добавката AdBlue, SCR каталитичният конвертор и бордовата диагностична система. Така се постига не само по-нисък разход на гориво, но значително се ограничават и нивата на вредни емисии.

  

На пътя новият M-Class на Mercedes демонстрира стабилно поведение и директно управление. Возилото не трепва дори при движение с висока скорост или по-бързо влизане в завой. Заслугата за това е на системите ACTIVE CURVE SYSTEM и окачването AIRMATIC, чийто адаптивни амортисьори се нагаждат към актуалните пътни условия, а в комбинация със системата за задвижване на четирите колела 4MATIC осигуряват на возилото оптимално сцепление във всеки момент. Твърдостта на амортисьорите също може да се променя в режимите Sport и Comfort, като последния е много полезен при предвижване през изпълнените с дупки и неравности български пътища (особено по паваж). Клиренсът на возилото също може да се променя, като опционалният пакет ON&OFFROAD предлага на водача 3 нива на височина, както и настройка на редица други системи като раздатъчната кутия, системите за сигурност и работата на мотора и трансмисията. Ако сте почитател на по-динамичното шофиране може да изберете опцията Sport, която „прилепя“ автомобила максимално ниско до пътя.

Но M-Class не е отличник само на магистралата. Автомобилът се справя учудващо добре за габаритите си и в градската среда, където негов силен коз е изключителната му маневреност, на която могат да завидят доста от т.нар. „градски автомобили“, още повече, че ML може да паркира сам (!?), благодарение на активния си асистент за паркиране.

   

Цялата тази технология, съчетана с перфектната шумоизолация на купето влияе в огромна степен на комфорта при пътуване, който се доближава повече до нивото на премиум лимузина от най-висш клас (да речем S-Class) отколкото на всъдеход. И макар Mercedes ML да се проявява като безапелационен цар на бързата лента, нека не забравяме и другото лице на неговата двойствена природа – предвижването извън пътя. С риск да си навлека гнева на някои „хард-офроудъри“, наричащи возила като ML с не особено приятния епитет „паркетници“ ще кажа, че извън пътя новия M-Class се справя не по-зле от повечето отявлени offroad-машини (разбира се ако не ви пука за боята), макар че това не е неговото основно предназначение. Клиренсът на машината в максимално вдигнато положение е повече от приемлив, а извън пътя в помощ на водача се включват и многобройните електронни системи и асистенти, като системата за подпомагане при спускане по наклон, а на дисплея можете да следите наклона на предните колела по вертикала и хоризонтала, работата на системата за двойно задвижване, както и редица други параметри.

Третото поколение на Mercedes M-Class отново вдига високо летвата в сегмента, както и при появата на първия ML преди повече от 15 години. Комфортен, динамичен и технологичен – луксозният SUV демонстрира непредъка на Mercedes-Benz в създаването на все по-вдъхновяващи машини.

   

   

  

 

Теодор Трифонов, Autoreview.bg

фото: Мирослав Трифонов

Автомобилът е предоставен от БАЛКАН СТАР