Какви са симптомите на пулпита?

3
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Според Световната здравна организация само 3 на сто от хората на земното кълбо нямат проблеми със зъбите

Кажете ми как да разпозная симптомите на пулпита? Какви услож­нения може да ми донесе това заболяване, ако не се лекувам?
Даниела Стефанова – Завет

 

Пулпит се разбива, когато микробите про­никнат през кариеса към нерва на зъба. Той се про­явява с рязка пулсираща болка с различна степен на интензивност. Болка­та се засилва от студена или от гореща храна и може да се разпростра­ни към слепоочието или ухото. Ако не започне на­време лечението, болките зачестяват и стават по-продължителни, като освен това болният усе­ща общо неразположение и липса на апетит. Налага се лечение на зъбните ка­нали, за да се отстрани инфекцията.

 

КОГА ТРЯБВА ДА ЗАПОЧНЕ ЛЕЧЕНИЕТО:

След усложнение на кариеса.
Когато инфекци­ята вече е достигнала нерва.
След подмяна на стара пломба или корон­ка, които не са прилегнали към зъбната тъкан и по тази причина се ин­фектира вече пломбиран канал.
При зле лекувани канали.
При някои травми на зъбите.
Поставянето на протези или заболявания на венците понякога също изискват лекуване на зъбните канали.

 

След изваждане на нерва са възможни някои усложнения. Например тъпи болки след лечение на каналите. Остатъчна инфекция, с която се бори организмът, също може да предизвика усложнения. В този случай се предписват обезболяващи препарати. Не се притеснявайте, ако първите дни след мани­пулацията усещате дискомфорт при докосване на излекувания зъб. Това с времето отшумява. Но ако тъпите болки продължат дълго време, това вече е лош признак и вероятно ще се наложи да продължите лечението. Също и ако получите оток. Възможно е само изваждането на нерва да е недостатъчно, за да се справите с ин­фекцията, което налага допълнителна хирургична намеса. Много рядко, но все пак се случва, да се отчупи част от зъба след лечението. Това се дължи на факта, че зъбът не е издържал натоварването и вие трябва веднага да се обърнете към своя зъболе­кар, за да го спасите.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”