5 необикновени къщи

2
Добави коментар
Alek8
Alek8

 Запознайте се с нашите любими къщи – 5 елегантни, красиви и нетрадиционни творения на съвременните архитектурни студиа

Днес ще говорим за къщи, по-скоро те сами ще говорят за себе си. Ще ви запознаем с 5 архитектурни предизвикателства, превърнали се в реалност-места, на които фантазия и естетика се преплитат в комбинации, даващи израз на съвременни дизайнерски концепции. Дали ви допадат или предпочитате  традиционен тип къща с две липи отпред, преценете, след като ги разгледате!

Къщата Меера

 

Намираме за прекрасна къщата на име „Меера”. Тя е по дизайн на „Guz architects”- сингапурско студио за архитектура, специализирано в проектирането на тропически еко домове и сгради. Самата къща се намира на остров Сентоса, в непосредствена близост до Сингапур, който е любима дестинация за почивка и забавления както за местните жители на Сингапур, така и за туристите.

 

Ограниченото пространство на остров Сентоса се превръща в основен източник на вдъхновение, но и предизвикателство, което трябва да бъде преодоляно. И тъй като отстоянията между две съседни къщи на острова не са никак големи, целта на този проект е в рамките на дадената площ да  се създадат просторни и открити пространства, където собствениците на къщата да могат да намерят уединение, като в същото време неприкосновеността на личния им живот е запазена. Архитектите решават проблема като изграждат солидни стени от всяка страна на къщата, съумявайки да запазят прекрасната гледка.

 

Предната и задната част на къщата, както и покривът и терасите, са облечени в растителност, като на практика са превърнати в градини. Всеки от четирите етажа предоставя достъп до зелени площи, като по този начин архитектите са успели в голяма степен да създадат интимна атмосфера за обитателите на дома, намиращ се на този изключително оживен и пълен с туристи остров.

 

Каменната къща в Малибу

 

Можем да извикаме „Яба-даба-дуу!”, защото тази постройка е сякаш излязла от любимото ни анимационно филмче „Семейство Флинстоун”. Но кой би помислил, че къща от камената ера би могла достойно да конкурира съвременните минималистични жилища, които са така популярни в наши дни. Доскоро собственост на телевизионния водещ Дик Кларк, към настоящия момент това каменно произведение е на пазара на недвижими имоти в Малибу.

 

Тази единствена по рода си къща, разположена на хълм над Малибу, не само впечатлява с необикновената си архитектура и интериорен дизайн, но и предлага разнообразна панорамна гледка към Тихия океан, планината Бони и Лос Анджелис. Простираща се на парцел с площ от 23 акра, в нея умело са съчетани функционлност и красота.

 

Сводестите тавани и неправилните форми правят дневната още по-приветлива и уютна, а трапезарията с камината и обособените кътчета за сядане около нея допринасят за създаването на интимна и романтична обстановка.

 

Сякаш появила се от Бедрок, необичайната къщичка е обзаведена с мебели, които идеално се вписват в цялостната концепция, като в същото време оборудването е модерно и би задоволило капризите и на най-придирчивите и разглезени обитатели.

 

И ако вече сте пленени от каменната къща и съчетанието между праисторически уют и съвременен дизайн, то е добре да знаете, че срещу $3,5 млн. тя може да бъде ваша, като при това сте само на няколко минути от плажа.

Ninety 7 @ Siglap

 

Разкошни гледки към Сингапур се откриват от необикновената и красива къща на име „Ninety 7 @ Siglap”. Тя е модерна, просторна и стилна, без да е лишена от уют и топлина. Създадена по дизайн на „Aamer Architects”, къщата е блестящ пример за работата на компанията, чийто слоган е „Изкуство в пространството, пространство в изкуството”.

 

Белият екстериор и плавните форми на фасадата сякаш обгръщат интериора, характеризиращ се с комбинацията от дърво и стъкло. Дървените веранди, по чиито краища е засадена трева и най-вече градините, намиращи се на покрива, осигуряват защита от жаркото слънце на обитателите на този дом.

 

 Най-красива е панорамната гледка от  третия етаж, където са разположени основната спалня, както и голяма стая, в която да се събира цялото семейство. Дневната и трапезарията са на втория етаж, като са свързани помежду си с външни тераси, които в края си се огъват плавно нагоре и постепенно формират покрива. На първия етаж се помещават две екзотични спални, както и открита тераса и закрита част, създадена за партита край басейна.

 

Проектът печели наградата на Сингапурския институт за архитектурен дизайн за 2011г. Журито е впечатлено от тясното сътрудничество между собственика и архитектите, които изцяло се съобразяват с новаторските му идеи и желания, резултат от които е тази съвременна тропическа къща.

 

От разположението на стаите, през цветовете и цялостната концепция, всеки детайл в тази къща е внимателно обмислен. Избран за основен цвят на фасадата на сградата, бялото позволява на дърветата, храстите и водата да изпъкнат визуално, като по този начин се подчертава елегантността на цялостния дизайн.

Къщата-облак

Къщата-облак, дело на архитектите от  „McBride Charles Ryan”, се намира в Мелбърн, Австралия и се простира на площ от 220 кв.м.

 

Всъщност, това е реставрирана стара австралийска къща, на която е вдъхнат нов живот, като в допълнение е построена и частта с формата на облак. Решение на архитектите е откъм улицата да бъде запазена бялата, изчистена викторианска фасада, която с нищо не подсказва какво ни очаква от другата страна.

 

Дървените облицовки, покриващи тавана и стените, продължават към лакираното дюшеме на пода, като по този начин създават топлина и уют.

 

Двете различни части на къщата са свързани помежду си чрез провокативна, боядисана в червено кухня.

Резиденция Кейси Кей

Резиденция Кейси Кей е красиво и изящно архитектурно творение, проектирано от дизайнерското студио „TOTeMS”. Къщата се намира във Флорида и е неголяма по размери, като включва една спалня, баня, дневна и кухня. Големите прозорци на фасадата предлагат прекрасна гледка към дъбовата горичка и залива, край които е построена резиденцията.

 

За да бъде защитена от възможни наводнения, резиденция Кейси Кей е издигната над земята, като се слива ведно с короните на заобикалящите я дървета.

 

Всъщност, желанието на собственика на имота било резиденцията да се намира между дърветата, като същевременно е в унисон с тях и заобикалящата я среда. За да бъде реализирана тази идея, самата структура на Кейси Кей е вдъхновена от дъбовете, приели странни извити форми заради силните крайбрежни ветрове на запад.

 

В основата на този органичен дизайн е нетрадиционната форма на фасадата, изфрадена чрез борови греди, закрепени към бетонните плочи на основата и огънати по начин, който позволява стените плавно да преминат в таван. Резултатът е структура с големи прозорци, осигуряващи достатъчно светлина и простор. В същото време пространствата са организирани така, че да не липсва уединение от съседните имоти.

 

Приземният етаж включва малко складово помещение, в което се съхраняват каяци, както и покрита веранда. На метри от къщата има малък кей и всички желаещи могат да покарат каяк в залива.

Това бяха петте къщи, които подбрахме за вас. Всички те са резултат от нестандартни и смели идеи, но и истински носители на естетическа наслада и непреходна елегантност. И тъй като, докато се спрем на тези 5, попаднахме на още много интересни къщи, които заслужават внимание, обещаваме скоро да ви поднесем продължение на темата и да ви разходим отново из някои от най-атрактивните домове по света.