Wizz Air въвежда такса за ръчен багажWizz Air въвежда такса за ръчен багаж

12
Добави коментар

Авиокомпания Wizz Air ще започне да таксува пътниците си за ръчния багаж в самолетите, пише в. „Дейли Телеграф“.

Идеята ще бъде изпробвана по линията Лутън (Лондон) – Катовице (Полша) от 1 август. Пътниците, които носят багаж с размери 42 см Х 32 см Х 25 см или по-малък ще се качват на борда без да плащат такса. Багажи с размери над посочените ще бъдат таксувани с 10 евро.

Чантите с размери 55 см Х 40 см Х 20 см или по-големи, или тези, които тежат повече от 10 кг, ще трябва да бъдат чекирани за 20 евро за полет с продължителност 1 час и 50 минути. За по-дълги пътувания, багаж със същия размер ще бъде таксуван за 25 евро.

Според авиокомпанията, мярката ще подобри удобството и комфорта по време на пътуванията и ще накара пътниците да взимат багаж, който лесно може да бъде поставен над седалките.

Ако пробният етап се окаже успешен,  Wizz Air ще въведе таксите за всички свои 244 линии.

Плащането на ръчния багаж увеличи опасенията, че и други авиокомпании може да въведат същите такси. Базираните в САЩ Spirit Airlines и Allegiant Air взимат, съответно по 45 и 35 долара за ръчен багаж.

От авиокомпания easyJet заявиха, че нямат планове да въвеждат такса за ръчен багаж, а от Ryanair отказаха да коментират.