Незаконни понтони изникнаха в язовир „Цанков камък“ 2619

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Незаконни понтони изникнаха в язовир „Цанков камък“

11.07.2012 16:54 | Региони

Язовир ‘Цанков камък’ още не е пуснат в експлоатация, а в него вече сглобиха първия незаконен понтон.
Снимка Петя Гайдарова

Незаконна плаваща база изникна в язовир „Цанков камък“, а още три метални конструкции за понтони пък чакат да бъдат монтирани, складирани в частен имот на брега на водоема. Това стана ясно след проверка на място от комисия на Басейнова дирекция-Пловдив тази седмица.

Язовир „Цанков камък“ все още не е въведен официално в експлоатация, една година след завиряването му. Затова и МОСВ не може да издаде разрешителни за понтони. Незаконният понтон с размери 10 на 6 метра, който се планирало да бъде пристан за лодки, е на 4 км от опашката на язовира. Собственикът му, девинската фирма „Орфей 99“ получила отказ за разрешително за понтона от МОСВ, но го монтирала.

След проверка на фирмата е наложена глоба от 2000 лв., но не го премахнала. След втората проверка от Басейнова дирекция са дали предписание понтонът да бъде премахнат до 20 юли т.г., в противен случай ще бъдат наложени още по-солени парични санкции. За трите метални конструкции за понтони санкции няма да има, тъй като все още не са във водата.

„Има много сериозен частен инвеститорски интерес към язовира и общината може да направи проекти, но всичко спира заради абсурдното протакане на въвеждането в експлоатация на „Цанков камък“ и обходния път. Нямаме обяснение защо не се приемат и кога ще стане това“, казва кметът на Девин Цветалин Пенков.

Водоемът трябва да се въведе в експлоатация, след като първо се узакони с акт 16 наречения от премиера „златен“ обходен път над язовира „Цанков камък“. Трета година той продължава да се води собственост на НЕК.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти