Фин, чип, изящен, прав нос? Можете да го имате с ринопластика!

1
Добави коментар
6o6ko
6o6ko

Интервю с Проф. Румен Бенчев – оториноларинголог в Хил клиник, София

Професор Бенчев, десетки наши читатели се интересуват от ринопластиката и името Ви е добре познато като един от водещите специалисти. Какви са спецификите на тази много деликатна намеса във външния вид?

Счита се, че ринопластиката е операция, която от техническа гледна точка не е особено трудна, но много малко са хирурзите, които действително владеят целия спектър на техническите й нюанси. Перфектната оперативна техника  безспорно има отношение към постигането на добри и предвидими резултати, но само тя не е достатъчна. Необходима е както голяма доза артистичност, чувство за симетрия и асиметрия, добро познаване на психологията на пациентите и техните изисквания, както и медико-легалните проблеми, свързани с операцията. Ринопластиката изисква от хирурга морал, прецизна преценка на пациента, перфектна техника, чувство за естетика. Съществуват много варианти на ринопластика – от минимални корекции до тотална реконструкция на носа.

На какво следва да се обърне повече  внимание –  на естетичната или на функционалната страна на операцията? 

През последните години ринопластиката от стандартна редуцираща операция се превърна във високо диференцирана, ориентирана към различните проблеми процедура, която съчетава редуцирането, уголемяването и репозициониране на тъкани в областта на външния нос.

Съвременната ринопластика почива на няколко основни принципа: 1. Да не се жертва функция за сметка на естетика. 2. Едноетапна корекция на носната преграда  и външния нос. 3. Консервативна резекция на тъкани и едноетапна реконструкция. 4.Индивидуалност.

Изхождайки от медико-легални аспекти, ринопластиката трябва да е преди всичко операция, която освен естетическите, трябва да реши и функционалните проблеми на носа – дишане и обоняние. В този смисъл, термините козметична или естетична ринопластика, които напоследък се афишират , са необосновани. Съвременната ринопластика цели да се създаде нос, който да е идеално пропорционален и естетичен, но същевременно и със запазена функция.

Добрият ринохирург трябва да се ръководи от ограниченията на хирургията, свързани с пола, възрастта и расата на пациента, независимо от неговите желания и да подхожда индивидуално към всеки случай.Отрицателни примери за неспазване на това правило са Майкъл и ЛаТоя Джаксън.

  Успешната ринопластика се предхожда от внимателен анализ на общата конфигурация на носа, деформациите и връзката с останалите черти на лицето, а често и на цялото тяло. Целта е да се направи такъв нос, който да изглежда максимално естествен,  да е в хармония с останалата част на лицето и да не привлича внимание към себе си, както е например при Бионсе.

Вашите пациенти споделят, че са очаровани от резултата на операцията. Стремежът им е да получат корекция, но да запазят индивидуалността си. Начинът, по който вие оперирате бяга от „конвейрните носове”. Случва ли се да има и недоволни пациенти?

Винаги трябва да се има предвид мотивацията на пациентите да приемат неудобствата, рисковете и финансовите проблеми свързани с ринопластиката, тъй като  тя е от голямо значение за оценка на резултатите от операцията. Счита се, че неудовлетвореност от оперативните резултати се среща най-често при кандидатите за ринопластика, в сравнение тези с други естетични операции.

Пациенти, които искат ринопластика основно за решаване на функционални проблеми, често са много доволни от получените естетичните аспекти на операцията. Пример за това е Камерън Диас, която направи корекция на носа след травма и затруднено носно дишане.

За разлика от тях, пациенти, чиято мотивация е преди всичко естетична, са психически по-натоварени и по-често не са доволни от оперативния резултат. За тях естетическия резултат е по-важен от функционалния и нерядко се подлагат на чести реоперации – напр. Шер. 

  Щастливи от промяната са:

1. Високо мотивирани, дейни хора, които искат да променят външния си вид, често свързано с развитието на кариерата.

2. Пациенти, търсещи промяна на външния вид с напредване на възрастта.

Позитивните резултати от ринопластиката могат да доведат до подобряване на самооценката на пациента, поради което могат да имат и психо-терапевтичен ефект.

Повечето от конфликтите лекар-пациент се дължат не толкова на хирургически грешки, колкото на недостатъчно подробни и точни обяснения на операцията от страна на лекаря и неразбиране и нереалистични очаквания от страна на пациента. Необходимо да се отдели достатъчно време за обяснения на рисковете и възможностите на оперативната интервенция. Пациентът трябва да е наясно, че операцията е свързана с модификация на живи тъкани и следователно резултатът се предопределя от физиологията.

В Хил клиник подхождаме с изключително внимание към пациентите, ринопластиката се планира в минимум 2-3 визити.

Първата  визита включва: Преглед, запознаване с оплаквания на пациента – пациентът сам да опише проблемите и очакванията си, фотографии, функционални тестове на носното дишане, образни изследвания, обсъждане на възможностите и реално постижими цели на операцията.

Втората визита  се провежда няколко дни след първата –необходимо е време за размисъл от страна на пациента и време за изработване на хирургически план от страна на лекаря. Тя включва обсъждане на оперативния план, дискутират се оперативните рискове, възможностите на оперативната интервенция, информация за следоперативния период.

Третата визита е в деня преди операцията или непосредствено преди операцията – обсъждат се отново същите проблеми както при втората и се подписва информирано съгласие от страна на пациента.

Какви методи използвате за корекция на носа?

Ринопластиката може да се извърши чрез затворен или отворен подход в зависимост от изразеността на деформациите на носа и предпочитанията на хирурга. Затвореният подход има следните предимства и недостатъци – той е по-малко травматичен, не оставя белези, има по-малко оперативно време и по-кратък следоперативен оток. Той не  е достатъчно ефикасен  при тежки деформации и вродени аномалии. Отвореният подход е подходящ при по-тежки деформации, представя добре анатомичните особености и дефекти и улеснява корекцията им, но е по –травматичен, оставя макар и незабележим белег и е с по-изразен следоперативен оток.

Независимо от оперативния подход, целта на ринопластиката е да възстанови „нормалното” . Винаги трябва да се отчитат индивидуалните особености на пациентите и да не се прави типова или стандартна операция.  Най-важно е запазване на функцията на носа в съчетание с добри естетични резултати.

Консултациите с проф. Румен Бенчев се извършват след предварително записване на час на тел. 02/439 31 31

Публикацията е подготвена с материали на Хил клиник, София

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти