Интернет конкурс набира идейни проекти за бившето кино „Космос“ в Пловдив

1
Добави коментар

Началото на архитектурния интернет конкурс за бившето кино „Космос“ обяви днес (17 юли) в Пловдив председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов. Целта на конкурса е да се предложат идейни проекти за цялостно реновиране на емблематичната сграда и пространството около нея. Инициативата е част от тазгодишната програма на традиционния „Архитектурен форум Пловдив“, организиран от местните структури на Камарата на архитектите в България (КАБ) и Съюза на архитектите в България (САБ).

„Тази година сме подготвили доста по-богата програма, която освен обичайната изложба с проекти на пловдивски архитекти включва още архитектурна работилница и интернет конкурса за кино „Космос“, поясни арх. Николов. Той подчерта, че целта на организаторите на форума е да се обърне по-сериозно внимание на градската среда, което е предопределило и избора на трите големи модула в рамките на събитието. Културният и общественият аспект на архитектурния форум са в пряка връзка с кандидатурата на Пловдив за европейска столица на културата през 2019 г., а социалният е насочен към презентация на труда и издигане на престижа на архитектурната професия. Не на последно място от КАБ и САБ целят да се активизират младите архитекти чрез предизвикателствата на архитектурната работилница и конкурса, като по този начин се стимулира екипната работа сред гилдията.

С конкурса за сградата на някогашното кино в идеалния център на Пловдив, която в момента е запусната и не се използва, се цели да се възстанови и доразвие идеята за културно средище в зоната на обекта, както и чрез обсъждане на участващите идеи да се включи максимално местната общност и да се разшири кръгът на страните, заинтересовани това пространство да се запази като специфична културна даденост. Не само сградата, но и цялата зона около нея са в безобразно състояние, мястото е завзето от неугледни временни павилиони, разположени върху реституирана собственост в реални предишни граници. Съдбата на киното стана повод за разгорещени дискусии и спорове сред широки обществени кръгове в Пловдив, които се изостриха особено много след решение на Общинския съвет пространството да се превърне в многоетажен паркинг. В крайна сметка след сериозния обществен натиск това решение бе отменено.

Сградата на кино „Космос“ (бивше „Комсомол“), построена през 1960 г., е проектирана от архитектите Любомир Шинков и Любомир Бонев. Уникалната за времето си конструкция на залата осигурява и досега най-голямото в Пловдив закрито амфитеатрално пространство с 900 места. Кореняците пловдивчани и до днес с носталгия си спомнят времето, когато да отидеш на кино в „Космос“ (преди това „Комсомол“), бе цял ритуал – с чакането на опашка за билети в просторното фоайе, с приятното усещане за истинско културно пространство в модерния салон, където влизаш не за да ядеш пуканки, а за да изпиташ удоволствието от общуването с най-добрите образци на съвременното кино. Площадчето пред киното бе място за срещи и приятелски разговори, за обсъждане на филмите или просто за кратка почивка. Всичко това вече е в историята заедно с приветливия вид на сградата, която в момента е жалка картинка на едно от най-хубавите места в Града под тепетата.

Дано в най-скоро време неприятната гледка да се замени с нещо наистина знаково за културния живот на града, каквата е и основната идея на архитектурния конкурс. Няма ограничения откъм образователен ценз за участниците, единственото изискване е ръководителите на сформираните екипи да са архитекти, поясни арх. Хубена Салджиева. Тя съобщи, че общественото обсъждане на идейните проекти е насрочено неслучайно за 1 октомври, когато се чества Денят на архитектурата. Създаден е и специален сайт – komsomol.eu, където специалисти и граждани могат свободно да задават въпроси, свързани с така скъпата за пловдивчани сграда.

Конкурсът се организира в партньорство с община Пловдив и е под патронажа на кмета на града Иван Тотев, подчерта арх. Николов. Той поясни, че идейните предложения ще бъдат предоставени на общината, за да се търси форма за евентуална реализация. „Особено важна в този конкурс е комплексността на решението. Амбицията ни е да бъде решена цялата територия, а не само сградата сама по себе си“, подчерта председателят на Общинския съвет.

Крайният срок за регистрация на участниците в конкурса е 15 август, а резултатите ще бъдат обявени на 18 септември.