Вдъхновяващото улично изкуство

1
Добави коментар
Alek8
Alek8

Това не е вандализъм, това е арт. Това е изкуството на протеста. Това са графитите. А на 14-ти и 15-ти юли на Перловската река, близо до стадион Георги Аспарухов,  се проведе фестивалът за графити и градско изкуство: „Urban Creatures“. Именно там посетителите на фестивала имаха възможността да се запознаят с едни от най-талантливите улични артисти в България, да наблюдават тяхната работа, както и да се насладят на резултата от нея.

Освен, че бе място за провеждане на събитието, Перловска река вече се сдоби с един далеч по-приятен  и артистичен облик от предходния си. Изненада от организаторите на фестивала и начин да накарат артистите да се чувстват по-комфортно, беше струпването на 50 тона пясък, чадъри и шезлонги, както и нощния бар, чрез които те се бяха опитали да пресъздадат плажна атмосфера в градската среда.

И макар че и до днес графити често се приема за антисоциално и вандалско поведение, то наистина е изкуство, носещо послания и разказващо за фантазиите на артистите, които го създават. Тези артисти се разграничават от хората, които често драскат безцелно със спрейове по фасадите на сгради и магазини, но някои от тях не отричат, че в началото и те са тръгнали оттам. В световен мащаб, обаче, графити е превърнат в бизнес и то доста печеливш. Днес изображенията и надписите не се срещат само в гетата и подлезите на големите градове, а могат да бъдат открити в редица реклами, върху тениски, а понякога дори и в галерии. Съпътстващи хип-хоп музиката,също произлязла от бедните квартали, графитите са начин да се привлече вниманието на младата аудитория, на инакомислещите и свободолюбиви натури.

Графити винаги ще остане улично изкуство, защото се е зародило като такова и се е развивало именно там-на улицата. Това, обаче, не го прави по-малко ценно. То пресъздава светове, вярвания, мечти и реалности. То е рисунка на човешката душа и нейните пориви. А ако някой търси комерсиалното в него, то практиката показва, че в световен мащаб и особено в Европа, този вид рисунки все по-често се търсят с цел реклама. Заплащането на една колекция графити може да достигне до $10 000, а до услугите на графити артисти прибягват големи компании, музиканти, дизайнери и дори Уолстрийт за направата на дизайна на уебсайта си.

Фестивалът за графити и градско изкуство е чудесна инициатива и освен, че ще се радваме на изображенията, появили се в резултат на този артистичен форум, можем да се надяваме, че той ще се превърне в традиция, а популярността му тепърва ще расте.