Най-добрите плажове е Европа

1
Добави коментар
yApple

Отиваш на море и се печеш по бански. Да, но има плажове, на които и това е забранено. Нудизмът е почти задължителен например на Форментера в Испания, който е в класацията на най-добрите плажове в света.

Няма нищо по-красиво в света от плаж с фин бледорозов пясък и тюркоазносиня вода, единодушни са ценителите. Точно така изглеждат повечето брегове в Гърция. Страната е много популярна дестинация и за дайвърите – хората, които се гмуркат и разглеждат дъното на морето. Плажовете на южната ни съседка са сред най-посещаваните в Европа и заради по-ниската цена на самолетните билети – важен критерий при избора на място за летуване наред със сигурността.

Ето 10 от най-предпочитаните дестинации на континента.

Елафоноси

Плажът Елафониси се намира на югозападното крайбрежие на Крит, петия по големина остров в Средиземно море. Пясъкът е изключително светъл, с розов нюанс, а водите – прозрачни.

Заради климата плажът е една от перфектните дестинации по всяко време на годината. Температурите са 13-18 градуса през зимата и достигат до 26 градуса през лятото. Там е роден бащата на холивудската актриса Дженифър Анистън – Джон Анистън.

Форментера

На плажа на остров Форментера, един от Балеарските острови в Испания, нудизмът не само че е разрешен, но е почти задължителен. Името произлиза от латинската дума frumentum, което означава пшеница.

Допреди няколо години дотам е можело да се стигне само по море от Ибиса и заради това се води като един от най-спокойните и тихи плажове. В последните години обаче се организират редовни излети дотам, за да се увеличат приходите на туристи.

Ниваго

Плажът Ниваго е един от най-популярните в света. Той е разположен на остров Закинтос, третия по големина от Йонийските острови. Предпочитан е от туристи, защото там се провеждат много концерти, включително и джаз фестивал, както и фестивал на класическата музика.

Единственият минус са земетресенията, тъй като районът е един от най-сеизмичните в Гърция.

Лампедуза

Лампедуза е остров в Средиземно море, част от провинция Агридженто на регион Сицилия. Островът е известен с красивите си лагуни. Те се смятат за едни от най-добрите за плуване и гмуркане места в Европа.

Повечето плажове нямат пясък, а са каменисти и на много места от брега се скача направо в морето. Затова са малко плажуващите на шезлонг и с коктейл в ръка. Островът е средище на собственици на луксозни яхти. Той е известен и с това, че е входна врата към Европа за имигранти от Африка.

Санта Джулия

Плажът Санта Джулия е разположен в югоизточната част от остров Корсика. Плажният сезон е 6 месеца – от май до октомври, и затова е много предпочитана дестинация от туристите. Пясъкът е бял като сняг, а водата е прозрачна като в басейн.

Плажът е заобиколен от типични средиземноморски гори, които стигат до самия пясък.

Освен за почивка мястото е известно с екзотичната си кухня, която съчетава италиански и френски ястия.

Порто Истана

Плажът на Порто Истана е на италианския остров Сардиния, разположен на запад от Апенините. Пясъкът е заобиколен от гъста субтропична растителност.

Мястото е известно най-вече сред дайвърите, които използват кристално чистите води в залива за гмуркане.

Синята лагуна

Синята лагуна се намира на западния бряг на малкия остров Комино, разположен между о. Малта и о. Гозо.

Лагуната е удивителна и е сред най-добрите за гмуркане места в Европа. Пясък почти напълно липсва, така че хората обикновено се излягат направо на плоските скали.

Ниси бийч

Ниси бийч е част от Агия Напа – преди пусто село, а сега един от най-добрите курорти в Кипър, станал туристическа атракция през 70-те години. Там човек може да сключи брак почти толкова лесно и бързо, както и в Лас Вегас.

През деня всички са на плажа с чаша фрапе в ръка, което се смята за национална напитка. В Агия напа наричат турското кафе кипърско.

Биариц

През 1830 г. Виктор Юго се моли Биариц никога да не става моден. Надеждите му обаче са напразни, защото там Луи Наполеон се жени ІІІ за императрица Йожени. Построяват си розовата „Вила Йожени“ – лятната им резиденция.

По-късно Биариц става любимо място за почивка на художници, писатели и музиканти. Днес плажът е известен най-вече сред почитателите на сърфинга и уиндсърфинга заради високите вълни. Една част от плажа дори е отделена специално за сърфинг, където се провежда и ежегодният „Биариц сърф фестивал“.

Миртос

Миртос е най-известният плаж на Кефалония в Гърция. Той е познат не само на жителите на острова, но и из цяла Гърция, а също и в Европа.

Плажът е разположен на север от столицата на острова Аргостоли. Посетителите го описват като „спиращ дъха“ и „малък кът от рая“. Пясъкът на Миртос е златист, плажът е обграден от скали.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти