В Пловдив представят възможностите за кандидатстване по програма „Енергийна ефективност и зелена икономика“

1
Добави коментар

Информационни дни в цялата страна  представят възможностите за подаване на проектни предложения по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013“, BG161PO003-2.3.02 „Енергийна ефективност и зелена икономика“.

Форумът в Пловдив ще е на 24 юли в „Новотел Пловдив“ от 10 до 13 часа, съобщиха от Областния информационен център.

Програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика“ е съвместна инициатива на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Европейската банка за възстановяване и развитие. Нейна основна цел е да насърчи устойчиви енергийни решения за малки и средни предприятия. Програмата е иновативна и обединява в един процес схема за безвъзмездна финансова помощ със средства от Структурните фондове на ЕС и заемно финансиране от търговските банки на принципа „на едно гише“.

Фирмите могат да кандидатстват по програмата с проекти за енергийна ефективност и за възобновяеми енергийни източници. В зависимост от техния размер и сложност допустимите проекти се разделят на технологични и такива с енергийно обследване.

Между най-често срещаните проекти, допустими по настоящата програма, са:

Закупуване на нов ефективен газов котел за подмяна на стария за въглища
Преминаване от стара вентилационна система без система за контрол към модерна система, оборудвана с вентилатори с честотно регулиране
Ново производствено оборудване за намаляване на енергийна интензивност
Котли за покриване на собствените нужди от топлина и пара и др.