Островите Тонга в Южният Пасифик

33
Добави коментар

Атракции на остров Тонга в Тихия океан

 Тонга е кралство и първото нещо което трябва да се знае за тези острови е , че се намират близо до линията на смяна на датата. На това място първи посрещат новият ден.

 

Територията е доста голяма приблизително колкото тази на Япония, но разпръсната на приблизително 170 по-малки острови.

Отдаличени са на доста голямо разтояние, от който и да е континент, но в последните години има доста желаещи да посетят тези екзотични острови.

Падината Тонга разделя на две успоредни островни групи архипелага – Тонгатапу, Хаапаи и Вавау. Земетресенията тука са често явление, които водят до издигането на някои острови над океана , а на други да потъват. Това доста пречи на корабоплаването и особенно на големите туристически лайнери.

Като цяло островите имат вулканичен или коралов характер. Климатът е приятен като цяло, защото Тонга отстои на доста голямо разтояние от екватора. Бури и дъждове обаче не липсват. Тонгатапу е основният остров на Тонга, където се намира и столицата Нукуалофа.

Източната половина на острова се обикаля с  автобус, като по време на краткото пътуване ще се запознаете с най-значимите  археологически разкопки. В Хаамонга може дори да видите нещо подобно като Стоунхендж построено през XIIIв. Тук каменните блокове са с тегло 40 т.

В Муа може да посетите каменни гробове, които наподобяват пирамиди. Не пропускайте и гроба в Паепае Телеа на един велик владетел на Тонга – Улукимата I.

На  север са островите Ниуа. Там за любителите на пешеходният туризъм има интересни еко пътеки, като например тази до конуса на вулкана Тафаки.

Ако не ви се катери по планината може да ви предложим интересни фонтани бликащи направо от океана на 30 метра височина. Те се получават от вълнението.

Колкото е по-голямо, толкова са по-високи фонтаните. Намират се в близост до селището Хоума, а самите фонтани са в Маня Баеа. В Тонга има всичко, от релаксираща романтична почивка на красив плаж до вълнуващо риболовно гмуркане.

Застъпени са всички морски спортове включително каране на каяци и уинсърфинг. Предстоят ви още много изненади – посетете това приказно кътче на Земята, няма да съжалявате.