680 години от битката при Русокастро

7
Добави коментар
uzunov1
uzunov1

Възстановяването на крепостта Русокастрон до степен, с която да се превърне в туристическа атракция, си поставя за цел община Камено. Амбициозното намерение обяви кметът Стефан Бонев по време на представянето на възстановката на прочутата битка между войската на цар Иван Александър  и армията на византийския император  Андроник III Палеолог, която завършила с българска победа на 18 юли 1332 год.

Администрацията очаква „отварянето” на новите оперативни програми, за да кандидатства с вече разработен проект в тази област. Сражението под стените на построената през VI век крепост е важно за нашата история, защото се оказва последният военен триумф по време на Второто българско царство.

В пресъздаването на бойните действие се включиха членове на школата „Багатур”, които демонстираха бойни техники, облекла и въоръжение от епохата на прочутата битка. Освен пехотинци, на бойното поле се явиха и въоръжени конници, но не по-малка атракция за многобройните зрители бяха няколко момичета, които бяха облечени като жени –войни и като митични същества от тракийската митология.

Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров определи крепостта Русокастрон като като обект с ключово стратегическо значение за Първото и Второто българско царство.  Той се ангажира да убеди министъра на финансите да отпусне средства за по сериозни проучвания на българската твърдина.

Същият ангажимент пое и областният управител Константин Гребенаров, който призна, че Русокастрон има огромен потенциал да се превърне в туристическа атракция. След възстановката на битката между двете армии сливенският митрополит Йоаникий отслужи заупокойна молитва за загиналите в битката християни.