Aверите на Таки и Исуса получиха 29 години затвор

4
Добави коментар
yApple

Снимка: Архив

Аверите на Ицо Исуса и Таки получиха присъди от състав на Софийски градски съд, които не са окончателни и подлежат на обжалване.

Цветан Миленов е осъден на 8 години затвор, Любомир Костадинов – Любо Младежа също трябва да лежи толкова време, Илия Илиев е с 6 години, Васил Бекиров с присъда от 3 години условно, Васил Христов е с 1 година условна присъда, а Владимир Иванов е оправдан изцяло. Осем души от т. нар. „Банда на Чуковете“ са на съд за побой, телесни повреди и трафик на дрога. 

Според прокуратурата, организатор на групата е намиращия се Дубайски затвор Христофорос Аманатидис – Таки, който чака решението на местни власти, по искането на главния прокурор, да бъде екстардиран и съден в България за наркотрафик. Силоваците разпространявали хероин и кокаин в София, извършвали грабежи, придружени с причиняване на телесни повреди, твърди обвинителният акт.

Групата принуждавала със сила и заплахи определени лица да й плащат парични суми в големи размери, стигало се до телесни повреди, причинени по особено мъчителен за пострадалия начин и с особена жестокост.

В началото на юни МВР спипа още една част от хората на Хрисотофорос Аманатидис- Таки при спецакция на ГДБОП. Те са били на ръководни постове в организираната група на наркобарона. Таки пък бе задържан в Дубай на 9 май т.г. Все обаче още той не е върнат на българските власти, а е в местен затвор там и чака решението на властите в ОАЕ.

Групата на Таки беше разбита през 2009 г., когато Аманатидис беше обявен за издирване заедно със сочения за негова дясна ръка Христо Вартерян-Исуса и Сашо Пацов. По неофициална информация последният е бил задържан на 24 май.

Сред останалите арестувани са Камен Балбузанов – Куката, който има общо 11 присъди – основно за хулиганство. Срещу него има две неуспешни покушения. За вторият опит за убийство Георги Петков-Дачи от бандата на Килърите беше осъден на 20 г. в затвора при строг тъмничен режим.

През юни 2009 г. прокуратурата повдигна задочни обвинения срещу Таки, че заедно с Христо Вартерян – Ицо Исуса е създал и ръководил организирана престъпна група от 13 души за разпространение на наркотици.

Разследването на престъпленията на групата, придобила известност с плашещото име „Бандата на чуковете“, продължи две години. Междувременно се загубиха следите и на Вартерян (той също се води в неизвестност). През 2011 г. делото влезе в Софийския градски съд с обвинение срещу осем души от групата с основни действащи лица Любомир Костадинов – Младежа, Цветомир Миленов – Църи и Асен Китанов – Психото. В този процес обаче Таки нямаше обвинение.

През юли 2011 г. наблюдаващия прокурор по онова време Бисер Кирилов обясни пред медиите, че причината била, че прокуратурата не желаела Аманатидис да бъде съден задочно. Така се оказа, че наричаният в медиите крал на кокаина и организатор на разпространението на дрога остана без обвинение за наркотрафик.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти