Опасни ли са домашните акари?

2
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

В най-горещите летни дни усещам сърбеж по краката, и то само но­щем. Първоначално мислех, че това са някакви мушички, които се промушват през мрежата, но по-късно разбрах, че става въпрос за домашни акари. Диванът, на който спя, е от преди 30 години и вероятно в него са се развъдили тези неприят­ни и невидими с просто око микроорганизми. След като напръсках дивана с препарат, вече не се появяват, но ме интересува дали акарите могат да причинят някаква болест.
Рада Николова – Харманли

 

Акарите обичат топло­то и влажното и се развъж­дат там, където темпера­турите са над 25 градуса. Затова те се появяват само през лятото и живеят бла­годарение на човешката кожа. Тоест акарите се хранят с клетки, които са отпаднали от кожата поради процеса на обновя­ване. Тези хапещи организми могат да се развъждат навсякъде – по килимите, в дюшеците, възглавниците и спалното бельо. Ако в семейството има домашен любимец, това значи, че до­мът е станал развъдник на още милиони микроскопични паякообразни. Не може да се каже, че докосването на ака­рите, както и поглъщането им при дишане, могат да причинят някакво сериозно заболяване. Риск за здраве­то носи веществото, което се отделя от тях. Според информация на Световната здравна организация това вещество има канцерогенен ефект върху организма, но ако оставим акарите да живеят редом с нас повече от 20 години. Това обаче няма да допусне нито една домакиня. Достатъчно е спалното бельо да се напича на слънцето от време на време, килимите да се изтупват по-често от праха и да се поддържа една нормална Хигиена в поме­щенията, в които живеем или работим.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”