Остров Мурано- цветната приказка на Венеция

45
Добави коментар
naskoki
naskoki

Това е най- големият остров във Венецианската лагуна, който от векове се слави с изработката на венецианско стъкло. 

Мурано е перфектното бягство за всички туристи, които имат огромното желание да се пренесат назад във времето към една епоха на вековно и истинско майсторство.

Разположен на едва петнайсетина минути с ферибот от северния бряг на Венеция той привлича огромен брой хора от цял свят, нетърпеливи да научат повече за стъклото и да закупят сувенири и предмети на изкуството за дома. Преди стотици години острова просперира като рибарско пристанище и като един от големите производстители на сол в Италия. Известността със стъкларството и в частност с изработката на лампи го настига през 1291 година, когато дожите на Венеция забранили производството на стъкло на централния остров на Венеция, поради голямата опасност от пожар и принудили стъклопроизводителите да се преместят на Мурано. Къщите в този период са били предимно дървени и страховете им са били напълно основателни. Стъклото се е превърнало в основен поминък на местните жители и заради безбройните фурни, които осветяват небето всяка нощ, Мурано е известен още като „острова на пламъците“.

 

Определението за най- доброто стъкло в света „Murano Glass“ се дължи на Анджело Баровиер, който открива венецианския кристал и прави истинска революция в този отрасъл чрез създаването  на фини кристали, които могат да бъдат моделирани в заоблени форми- фигурки, вази, кошнички, бижута и цветя от стъкло.

Освен със стъкларството Мурано се слави и с интересните сгради- произведения на архитектурата- църквата  Santa Maria e San Donato, църквата San Pietro Martire, дворците Palazzo da Mula и Palazzo Giustinian, в който се намира и музея на стъклото.

В музеят на стъклото, могат да бъдат видяни уникалните по рода си изделия на венециански майстори– цветни, позлатени, ахатови, филигранни и мозаечни стъкла и стъклени изделия.