Тайните за красота на Оксана Хорват-Станчева

37
Добави коментар
temi
temi

Оксана Хорват-Станчева е психоложката-астроложка с невероятен чар и беларуска хубост. Какви са тайните за красота на Оксана Хорват-Станчева, какъв е нейният стил и как поддържа форма?

Оксана Хорват-Станчева е родена на 1 февруари 1978 г. в Беларус. Отрано е запленена от хуманитарните науки и най-вече – от науката за човешка душевност – психологията. Като начало на образованието си, Оксана завършва педагогика, психология и немска филология в Беларус (Беларуски държавен педагогически университет – гр. Минск), след това заминава за Германия, където също следва психология (Технически университет „Кароло-Вилхелмина” – гр. Брауншвайг). Там среща Иван Станчев, който я запалва също по астрологията и тя идва с него в България.В родната ни страна, Оксана започва да търси паралелите между психологията и астрологията, но не престава да се занимава предимно с любимата си наука – психологията. Между 2004  и 2007 г. тя завършва магистратура по Психология на управлението в Югозападен Университет „Неофит Рилски”, а в периода 2004 и 2005 г. завършва също курс по психоанализа към СУ „Св. Климент Охридски” – София. С това усъвършенстването на Оксана Хорват-Станчев обаче не приключва – отново тук, до тази година тя следва петгодишен квалификационен курс по Позитивна психотерапия (школа към Висбаденската академия по психотерапия в Германия), а в момента прави докторантура по психология към Българска академия на науките. Освен самоосъвършенстването обаче, Оксана акцентира и върху практиката, за да може да следва своята мисия и да помага на хората. Понастоящем тя работи като консултиращ психолог и психотерапевт на свободна практика. Член е на Дружество по позитивна психотерапия в България.След като разбира, че астрологията е сериозна и много интересна наука, дълбоко свързана с психологията, още през 2003 г. завършва курс при Иван Станчев. Преди смъртта си, той я моли тя да продължи неговата мисия – да направи астрологичното познание достъпно за всички желаещи и да покаже, че астрологията е наука, а не магия. Оттогава тя се ангажира да се занимава и практически с тази професия и започва активно да я популяризира. Самата тя твърди, че работата и развитието й като астролог, са посветени изцяло на Иван Станчев и че по този начин той продължава да живее чрез нея. От 2008 г. Оксана е член на Германския съюз на астролозите, а от 2009 г. води курсове по астрология и преподава по метода на Иван Станчев.През 2003 г, тя се омъжва за Иван Станчев, а на следващата година се ражда и тяхната дъщеричка – Анаис. През 2007 г. Иван Станчев се разболява и скоропостижно си отива, а Оксана остава сама с дъщеря си. Но именно в малката Анаис, Оксана вижда бъдещето и реализираната мисия на мъжа си. Освен български, владее перфектно немски, руски и –разбира се – матерния си /беларуски/ език. Какви са тайните за красота на Оксана Хорват-Станчева, какъв е нейният стил и как поддържа форма?

Какво е твоето определение за красота? Оксана Хорват-Станчева: Някъде прочетох, че красотата се намира в очите на гледащия. Много ми харесва тази мисъл, защото красотата в много голяма степен е субективно понятие и понякога само ти виждаш красотата в нещо, което другите дори не забелязват. А най-красивото нещо според мен е искрената усмивка.

Доверяваш ли се на звездите при грижите за външния си вид? Оксана Хорват-Станчева: Според звездите могат да се определят най-подходящите дни за определени грижи за външния вид, като започнем от подстригването или боядисването на косата и стигнем до пластични операции. За съжаление съм много ограничена във времето и не мога да си избирам най-подходящ ден за маникюр, не смятам, че е толкова важно. Но ако реша да си правя някои по-значителни промени или по-важни интервенции, със сигурност ще се съобразя с хороскопа.

Какъв е стилът ти на обличане? Оксана Хорват-Станчева: Не мога да определя начина си на обличане като някакъв определен стил, нещо от рода на „удобно-елегантен”. Обожавам високите обувки и съответно съобразявам дрехите си с това. В същото време много държа да усещам дрехата, не мога да облека нещо дори супер красиво и модерно, ако не го усетя. Не обичам прекалено разголените дрехи, както и прекалено сложните.

Кои са любимите ти модни марки и дизайнери? Оксана Хорват-Станчева: Не държа на определени марки или дизайнери, по-важно ми е дрехата да ми стои добре. Имам няколко любими магазина, от които пазарувам най-често и всеки от тях ми е за определен тип дрехи – един за официални рокли, друг – за всекидневни тоалети, трети – за малко по-екстравагантни модели и т.н.

Страдаш ли от шопинг мания или й се наслаждаваш? Оксана Хорват-Станчева: Нито страдам, нито се наслаждавам. Излизам да пазарувам, когато реша, че искам нещо определено, не обичам да се разхождам из магазините. Колко чифта обувки имаш? Оксана Хорват-Станчева: О, не съм ги броила, около 60-70 чифта, някои от тях дори не съм обувала или съм обувала само веднъж. Почти нямам ниски обувки, освен маратонки и летни сандали.

Малки или големи чанти? Оксана Хорват-Станчева: Предпочитам големи чанти, защото винаги нося какво ли не със себе си. Задължително имам и някоя книга в чантата си, ако се наложи някъде да чакам – да не си губя времето и да не се изнервям, а да си почета.

Какви бижута носиш? Оксана Хорват-Станчева: Предпочитам дискретни бижута, основно обеци, пръстен, понякога гривна. През лятото слагам повече бижута и малко по-големи.

Каква козметика използваш? Оксана Хорват-Станчева: Не съм постоянна в избора си на козметика, всеки път купувам нещо различно и постоянно експериментирам.

С какви козметични ритуали започва и завършва денят ти? Оксана Хорват-Станчева: Не бих казала, че имам някакви специални ритуали – по-скоро най-обикновените грижи. Сутрин ако не си измия косата, не мога да се събудя. Следва изсушаване на косата, крем за тяло, дневният грим и съм готова. Вечер само успявам да си сваля грима и заспивам.

Какъв грим предпочиташ? Оксана Хорват-Станчева: Обичам да се оставям в ръцете на професионалните гримьори, но това се случва само когато гостувам  в някое предаване или в по-специални случаи. В ежедневието подчертавам повече очите и слагам лек гланц за устни.

Кой е любимият ти парфюм? Оксана Хорват-Станчева: Chanel Chance.

Какво е отношението ти към пластичната хирургия? Възползвала ли си се от услугите й? Оксана Хорват-Станчева: Одобрявам пластичната хирургия, когато не се прекалява. Досега не съм се възползвала от услугите й, мисля, че ми личи. Но не се знае занапред…

Коя част от тялото си би коригирала? Оксана Хорват-Станчева: От естетическа гледна точка мисля, че бих променила много неща. Но когато става дума за потребност или желание да го направя – засега ги нямам.

Спазваш ли диети? Оксана Хорват-Станчева: Опитвала съм се да спазвам диети, но не ме бива в това, нямам необходимата дисциплина. Занимавам се с хюман дизайн и в тази система има информация за подходящ и най-адекватен начин за хранене за всеки човек, за да се чувства максимално добре в кожата си. Старая се да се придържам към моя начин на хранене и съм доволна от резултатите, когато наистина го правя сериозно.

Кои храни присъстват най-често в менюто ти? Оксана Хорват-Станчева: Много обичам месо и плодове, не съм голям фен на зеленчуците, почти не ям хляб. Според моя начин на хранене трябва да се храня с най-прости храни, с възможно най-малко обработка, най-добре ще е да е суровоядство, но дотам още не съм стигнала.

Кои са най-големите ти хранителни изкушения? Оксана Хорват-Станчева: Суши.

Как поддържаш фигурата си? Оксана Хорват-Станчева: За съжаление, почти не ми остава никакво време за това. Опитвам се да ходя на фитнес от време навреме и то само на пътека, което много ме разтоварва.

Колко често ходиш на фризьор, маникюрист и козметик? Оксана Хорват-Станчева: И за тези удоволствия нямам време. Ако фризьори, козметици и маникюристи имат повече клиентки като мен, ще фалират. А имам страхотна фризьорка и страхотна козметичка.

Обичаш ли да посещаваш spa центрове? Коя е любимата ти spa процедура? Оксана Хорват-Станчева: Не обичам, на такива места имам усещането, че губя време, което мога да оползотворя по друг начин. Понякога ходя на масаж, но трябва съвсем да се схвана, за да си запазя час.

Външната красота прикрива ли недостатъците в характера? Оксана Хорват-Станчева: Определено прикрива, но до някое време. В един момент свикваш с красотата и спираш да я забелязваш, но лош характер няма как да не ти прави впечатление всеки ден. Влюбена ли си? Каква е връзката между любовта и красотата? Оксана Хорват-Станчева: Не съм влюбена и не съм била много отдавна. Според мен любовта прави хората по-красиви, най-малкото кара ни да отслабнем.  

Каква е цената на красотата? Оксана Хорват-Станчева: Мисля, че всеки човек сам определя цената, която е готов да плати и това е много индивидуално. За мен има други неща, за които бих платила по-висока цена, отколкото за красотата – и това са здравето, спокойствието, себеразвитието…

Снимки: www.oksana.bg

27.07.2012/Интервю на Биляна Божилова