Ексхумират тялото на Джузепе Гарибалди | TemaDaily.bg – Темите на деня

2
Добави коментар
temadaily
temadaily

Ексхумират тялото на Джузепе Гарибалди
Семейството на италианския национален герой се съмнява дали неговите тленни останки дествително се намират в гробницата му

27 Юли 2012 16:10
1

принтирай

|

текст

Тялото на известния италиански национален герой Джузепе Гарибалди, който има огромна роля за обединението на Италия, ще бъде ексхумирано, заради съмненията за неговото действително местоположение. От „Би Би Си“ предават, че ексхумацията ще бъде извършена в края на септември. До процедурата се стигна след като потомците на Джузепе Гарибалди заявиха, че се съмняват тялото му да се намира в неговата гробница, разположена близо до Сардиния. Според тях тленните му останки са били подменени при неговото погребение през 1882 г.

Италианските власти са дали разрешение за ексхумацията след като министерството на култура подкрепи молбата на семейството на Гарибалди за отварянето на гробницата, разположена на остров Капрера край северното крайбрежие на Сардиния. „Това може да ни помогне да разберем какво се е случило с него и най-после да открием истината. Мисля, че това е много важно“, заяви Анита Гарибалди, пра-правнучка на Джузепе Гарибалди. Според нея, ако действително се окаже, че тялото му е там, трябва да се предприемат необходимите действия то да бъде съхранено за поколенията. В противен случай туристите, които посещават гробницата му трябва да бъдат уведомени за истината.

Снимка: flickr

Гробът с тленните останки на Джузепе Гарибалди

Последно желание

Роден през 1807 г., Джузепе Гарибалди ръководи няколко военни кампании в средата на XIX в., които довеждат до обединението на Италия по време на управлението на крал Виктор Емануил II. До този момент страната е била разделена на няколко независими държави и често е попадала под властта на външни сили. Гарибалди е възприеман като национален герой в Италия и се радва на огромно уважение. Неговата памет е почетена с построяването на статуи, а с името му са означени много улици на цялата територия на страната. Когато умира, желанието му за обикновено погребение и кремация е игнорирано. Тялото на Гарибалди е балсамирано, но семейството му смята, че това може да не е направено както трябва.

Според репортера от „Би Би Си“ Алън Джонстън, ако ДНК експертизата установи, че тленните останки на Гарибалди действително са в гробницата в Капрера, може да има дискусия за това дали не трябва да се предприемат допълни действия за тяхното по-добро съхранение или дали да не се изпълни последното му желание.

 

източник: BBC

Ваня Михайлова

Тагове: Джузепе Гарибалди Италия Сардиния Капрера анита Гарибалди ексхумация гробница Виктор Eмануил II