5 снимки, които шокираха света

19
Добави коментар

Внимание! Снимките и видеото по-долу не се препоръчват за хора със слаби нерви!

5. Горящият Световен търговски център (фотограф Стийв Лъдлъм)

11 септември 2001 г. е дата, която остави незаличими следи в съзнанието на всеки един от нас. Силата и въздействието на тази снимка, показваща избухналия в пламъци небостъргач, са наистина големи.

4. След цунамито (фотограф Арко Дата)

Една от най-представителните и удивителни снимки, направена след цунамито в Индийския океан, е дело на фотографа на Ройтерс Арко Дата. Тя е направена в южноиндийския щат Тамил Наду и с нея авторът й печели световния конкурс Press Photo 2004.

„След цунамито“ илюстрира жена, която безпомощно е протегнала ръце към свой близък, станал жертва на едно от най-опустошителните бедствия в историята.

3. Голямата индустриална трагедия от Бопал (фотограф Пабло Вартоломей)

На 3 декември 1984 г. 40 тона пестициди изтичат от завода „Юниън Карбайди“ в Бопал, Централна Индия, и причинява смъртта на близо 20 000 души. През 2010 индийски съд най-накрая осъди бившия изпълнителен директор на американската химическа корпорация Уорън Андерсън на максимално възможната присъда за престъпна небрежност – 2 години затвор. Малко след трагедията обаче той заминава за родината си и до днес индийските власти не успяват да го есктрадират.

Снимката, която виждате, е на фотографа Пабло Бартоломей, който е успял да документира ужаса от най-голямата промишлена катастрофа. Заедно с друг популярен индийски фотожурналист Рагу Рай двамата се натъкват на човек, който погребва дете. „Това изражение бе толкова раздвижено и толкова силно, за да ни разкаже цялата история на трагедията“, споделя Рагу Рай.

2. Операция „Лъвско сърце“ (фотограф Деян Фицмориз)

През 2005 година Деян Фицмориз заслужено печели престижната награда „Пулицър“ с фотографското си есе „Операция „Лъвско сърце“. Това е историята на едно 9-годишно иракско момче, което е тежко ранено при експлозия по време на войната в Близкия изток. Момчето е пратен в болница в Оукланд, Калифорния, където десетки операции го лъкатушат между живота и смъртта. Смелостта  и силната му воля да не умре допринасят за прякора му: Салек Халаф (Лъвско сърце).

1. Трагедията на Омайра Санчес (фотограф Франк Фурние)

Франк Фурние е уловил трагичния образ на 13-годишната Омайра Санчез, заклещена сред бетон, кал и вода до шията. Изригването на вулкана Невадо дел Руис в Колумбия предизвиква масивно кално свлачище, в резултат на което градът бива опустошен, а загиналите са към 25 000. Местните власти не успяват да я спасят навреме и след 3 дни на мъчителна битка момичето загива от хипотермия и гангрена.  Нейните мъки са предавани на живо по телевизията и са споделени от милиони хора по целия свят. Мир на душата й…

Тук може да видите разтърсващи кадри на 13-годишната героиня:

 

 

 

 

 

 

 

 

Други публикации: Share and Enjoy
Коментари