Курс купува / продава за долар и евро на летище софия

2
Добави коментар

Курс купува / продава за долар и евро на летище софия

Наложи ми се да обменям долари и евро в последния момент на летище София, малко преди да замина за Германия. Нямах време преди това да ги обменя но и не предполагах колко неизгоден (или по скоро колко изгоден за чейндж-бюрото) е курса купува продава за долар и евро на самото летище. Котировката за деня за долара по фиксинга на БНБ беше 1.6324 за долар (USD/BGN), а няма смисъл да ви казвам че еврото си е винаги около 1.9545 (EUR/BGN). На летището обаче ме посрещна една друга реалност – курс продава 1.9000 за долар и курс купува 1.3500. А стига бе, то това си е направо пладнешки обир, ама ако искаш – никой не те кара на сила да обменяш. Курс продава на еврото също не беше от най-изгодните – 2.1800 за евро – пак ако искаш. Но в случая аз нямах избор защото парите за това пътуване бяха отпуснати в последния момент, но ако знаех предварително че ще е така, щях да си обменя мои пари предварително – стига да знаех колко ще получа. Та да се върнем на чейндж-бюрото -все си мисля че то бива, бива ама бивол за мезе не бива. То хубаво големи маржове, ама 30 стотинки за долар и 22 стотинки за евро – това си е пълно безобразие. Тези хора не трябва ли поне малко да се съобразяват с фиксинга на БНБ за деня. Аз имам чувството че си слагат каквито си поискат цени. Вярно че беше неделя и нямаше отворени банки, но в което и чейндж бюро да отидеш няма да те извъртят така със сапа по врата. Те тези цени си ги слагат както на тях им кефне. За обмяната на 80 долара и 90 евро ме оскубаха цели 45 лева – като касиерката ми обяснява че поне нямало комисионна. Каква комисионна бе, викам си тя трябва един дудук да ми направи за тези пари. Какво говоря, тя пълна програма трябва да ми направи. Та такива ми ти работи, ако смятате да обменяте долари, евро или каквито и да било пари преди да ходите някъде в чужбина, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не правете това на летище София, ама в никакъв случай – живи ще ви одерат. Самата обмяна можете да направите във всяка една банка и то при реален курс – какъвто е определен от фиксинга на БНБ – естествено гледайте да направите това през седмицата (повечето банки не работят през уикенда). Пак повтарям, вярно е че по принцип на летищата цените на стоките и услугите са завишени, но на летище София направо дерат кожи – не се задържайте продължително време там, няма да е здравословно за бюджета ви а и за вас самите.

Някои от вас сигурно ще кажат че като не ми отърва да не обменям при тях но какво ще кажете за чужденците които не знаят какъв е фиксинга на БНБ и се доверяват на тези ИЗМАМНИЦИ. От къде чужденците да знаят какъв е курса на долара и еврото спрямо лева? Това си е абсолютно въвеждане в заблуда като се използва незнанието на даден индивид и това деяние си го има описано в детайли в наказателния кодекс и се нарича ИЗМАМА. А за тези които не вярват на думите ми ще приложа и касови бележки.

Молбата ми към институциите е, ако може някак си да принудят чейндж-бюрата да предоставят актуална информация за фиксинга на БНБ (и то не да я предоставят при поискване а да е явно изложена на показ) за да може чужденците да не се лъжат. Едно е да те оберат в някое неизвестно и затънтено чейндж-бюро в кавички – друго е да те оберат посред бял ден на самото летище в София – това вече е прекалено.

&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp&nbsp