Какво трябва да знаем за диетите (1 част)

48
Добави коментар

Какво трябва да знаем за диетите (1 част)

Идеалното тегло

До неотдавна изчисляването на идеалното тегло беше простото изваждане от санитемтрите на ръста „–„ 100. По-късно се стига до извода, че тъй-като наднорменото тегло е заплаха не само за красотата, а преди всичко за здравето, полученият резутат трябва да се намали, особено при младите жени с още 10%. така при ръст 170 см, нормалното тегло е :

170-100=70

70-7 (10%)=63

Появиха се и много други формули за изчисляване на нормалното телесно тегло:

телесно тегло (в кг) = ръст (см)-100- (ръст (в см) – 100/10)

Други изчисляват нормалното тегло в килограми по формулата на Брунхард:

ръст(в см), умножен по гръдната обиколка, разделен на 240

Популярна формула, с която можем да изчислим процента на ненужните килограми в нашето тяло е:

сегашно тегло-нормално тегло/ нормално тегло х 100 = % наднормено тегло

Друг популярен тест за проверка дали имаме наднормено тегло е изчисляването на т. нар. BMI (Body Mass Index). Масата на тялото в килограми разделяме на ръста в метри на квадрат. Всичко е наред, ако показателят е в границите на 20-25, по-голям от 25 означава наднормено тегло, а ако надвишава 30, означава значително напълняване.

Идеалното тегло е диапазон, в който живеем и сме здрави. Диапазон, в който значително намаляваме рисковете от болести, свързани с наднорменото тегло. Всички ние имаме идеално тегло – не за да участваме в маратони, не за да бъдем професионални футболни защитници или да позираме като ретуширани манекенки, за средната страница на някое списание, а за да се чувстваме здрави, силни работоспособни.

Диетата се приема от много хора като ограничение, но временно. Много хора сякаш си казват – сега ще сваля 3 кг и след това просто забравят за диетата. Ние представяме някои от най-популярните диети.

Йо-йо ефектът

Правилната диета е режим на хранене за цял живот, нелишаващ организма от нито един хранителен елемент, поддържащ бърз метаболизъм и идеални килограми. „Човешко е да се греши“, но важното е да не допускате всяко прегрешение да води до следващо и така, до завъртането на порочния кръг. Лошата храна е много примамлива с лабораторно създадените аромати, изкуствени оцветители и овкусители, токсични консерванти и хидрогенирани масла…. понякога е невъзможно да им устоим, но важното е тези прегрешения да са изключение, а не правило.

Хапчетата за отслабване

 

Съществуват много добавки, които обещават потискане на апетита, загуба на тегло и увеличаване на мускулната тъкан. Достъпът до тези продукти се увеличава и улеснява от аптеките, магазините за здравословна храна и, разбира се, от добрия стар Интернет. Често някой от инструкторите в местната фитнес зала също би ни ги препоръчал. Но някое от тях дава ли реален резултат? По-долу съм разгледала най-популярните:

Хром пиколинат – Хромът помага на инсулина да пренася глюкозата и хранителните вещества от кръвта до клетката и играе роля при производството на енергия. Съдържа се в храни като гъби и броколи. Уловката при добавките, съдържащи хром и пиколинат, е потенциалната възможност за загуба на мазнини и повишаване на мускулния тонус. Проучванията за съжаление не са потвърдили очакваните резултати.

Хитозан – той се произвежда от стрити черупки на раци и омари. Теоретичната обосновка е, че фибрите от черупките се свързват с мазнините от храната и ги абсорбират, преди те да бъдат усвоени чрез метаболизма. Отрицателният ефект е, че хитозанът понижава и абсорбирането на разтворимите в мазнини витамини, Също така предизвиква слабителен ефект.

Креатин – използва се от атлетите и от посетителите на фитнес залите за стимулиране на мускулната дейност. Повечето проучвания са краткосрочни. Той не е подходящ за обикновения човек на хранителен режим.

Аминокиселини – те се предлагат свободно, под формата на таблетки или прах, но въпреки широката им популярност, не съществуват доказателства, че могат да увеличат мускулната маса и да изгорят мазнините, ако се приемат като добавка. Единствено доказан ефект има при употреба на аминокиселини при интравенозно хранене на хора с специфични проблеми.

Произвеждането на хапче за контрол върху теглото е нещо като Свещен Граал за фармацевтичните компании. Вече се предлагат доста ефективни продукти, като сибутрамин (продаващ се под името Reductil), както и Orlistat (или Xenical). Експериментите с лекарството, наречено Rimonabant, също са успешни както при намаляване на теглото, така и за подпомагане на пушачи да откажат цигарите, без да натрупат килограми. Лицензирани лекарства можете да получите единствено по лекарско предписание. В заключение, внимавайте с добавките, които ви обещават да отслабнете, без да полагате усилия. В най-добрия случай, те просто няма да подействат и ще загубите пари. В най-лошия – могат да се окажат опасни, особено ако се комбинират безразборно с други добавки или медикаменти.

От д-р Райна Стоянова, експерт по хранене към Happy and Healthy

Коментари