Безплатни прегледи: Безплатни изследвания за хепатит В и С в Бургас, Варна и Пловдив

1
Добави коментар

Безплатни изследвания за хепатит В и С в Бургас, Варна и Пловдив

Безплатни изследвания за хепатит ще се проведат в Бургас
по време на музикалния фестивал Spirit of Burgas.
Oт трети до пети август ще бъде дадена възможност младите хора отново да си направят безплатни изследвания. Резултатите излизат в рамките на 5 – 10 минути. Уточняват се местата и броя на специалистите, които ще ги правят .
 Безплатни изследвания за хепатит В и С ще бъдат правени и в други големи градове в страната – на 31 юли във Варна на площад „Севастопол”,
 в Пловдив такава възможност ще имат гражданите от 30 юли до 3 август в лабораторията на ДКЦ 1.
 Директорът на бургаската болница д-р Георги Матев съобщи по време на пресконференцията, че в ДКЦ „Св. Николай Чудотворец” към болницата от понеделник ще бъде открит консултативен кабинет, където консултации ще дават водещи специалисти в областта на гастроентерологията. Те ще бъдат под методическото ръководство на професор Искрен Коцев от университетската болница „Св. Марина” във Варна. Станимир Хасърджиев, председател на председател на националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист” съобщи, че практиката при провеждането на такива скринингови изследвания показва, че особено в големите градове на всеки 100 изследвали се граждани се откриват поне по 4-5 понякога и повече позитивни за хепатит В или С. Този процент за градовете София и Варна е по-висок. Новооткритите носители на вируса на хепатит В и С ще бъдат консултирани от гастроентеролози и ще бъдат насочени за лечение в специализираните клиники във Варна и Пловдив.