Олимпийските игри-триумф на единението

9
Добави коментар
vestitel
vestitel

„Точно както най-важно в живота е не триумфът, а борбата, най-важно в Олимпийските игри е не победата, а участието. Същността е в добрата битка, а не в надмощието“.

Под това мото французинът Пиер де Кубертен възражда през 1896 година Олимпийските игри. Те отново се провеждат в родината им Гърция, но вече под ръководството на създаден и предвождан от барон дьо Кубертен Международен Олимпийски комитет.

Вече четвърти ден светът е Олимпиада и живее, обединен от спортните вълнения и с надеждите представителите на неговата държава да спечелят заветно отличие.

Малко факти от развитието на съвременните Олимпийски игри:

През 1900 година вече и на жените е разрешено да вземат участие в спортната надпревара, като На Игрите в Лондон през 2012 г. за първи път всяка участваща държава номинира за участие поне по една жена. 1908 година в Лондон се организира първото тържествено откриване на Олимпийския атлетически форум.

През 1904 г. в Сейнт Луис за първи път в Игрите участват цветнокожи състезатели.

През 2012 година Лондон за трети път ще бъде домакин на лятна Олимпиада. Създадена е и емблема на игрите – пет преплетени кръга, символизираща идеята за единение на петте континента – Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия. Цветовете им (синьо, черно, червено, жълто и зелено) са подбрани с идеята, че всяка от държавите – участнички съдържа поне един от тях в националния си флаг. За първи път Олимпийски флаг се развява на Олимпийските игри в Белгия, Антверпен през 1920 г. Първите Зимни олимпийски игри се провеждат през 1924 г. в курортния град Шамони Мон Блан във Франция. Тогава се извършва диференцирането на зимни и летни спортове, поради невъзможността да бъдат проведени през един сезон.

!928 година е годината на възраждането на Олимпийския огън.Още древните гърци започвали спортния форум със запалена от Олимп факла, но традицията е възобновена едва на игрите в Амстердам.

Олимпийските игри в Берлин през 1936 г. са първите, предавани по телевизията. През 1948 г. за първи път се провеждат Олимпийски игри за хора с увреждания, наречени Параолимпийски игри Първоначалната им идея е да даде шанс на ветераните от Втората световна война, но след това те се превръщат в регулярно и не-по малко значимо събитие от другите олимпийски игри.През тази година за пръв път ще бъдат времево обединени, като Параолимпийските те ще се проведат в периода 29 август – 9 септември.

През 1980 г. професионализирането на олимпийските игри започва и завършва с участието на т. нар. „Дрийм тийм“, отборът-мечта на баскетболния турнир в Барселона през 1992 г., когато отборът наСАЩ се състои от професионалисти от НБА.

На Летните олимпийски игри в Лондон, България се представя с 63-ма състезатели в 17 спорта. Знаменосец на българския отбор е ветеранът по спортна гимнастика Йордан Йовчев, който   участва в рекордната си, шестата си поредна Олимпиада и вече на пети финал в дисциплината халки. Постижението му само по себе си вече е уникално, независимо къде ще се нареди в крайното класиране.

Успех!