Студенти от ВСУ „Черноризец Храбър“ изработиха уникален павилион от велпапе

2
Добави коментар

Уникален параметричен модел на рекламен павилион от велпапе изработиха студентите по архитектура във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. За целта те са използвали софтуерни програми, с каквито работят само големите студиа на световноизвестните архитекти, както и 3D принтер. Така на математическа основа могат да се генерират модели, които след това да се произведат в мащаб 1:1, обясни проф. д-р арх. Росица Никифорова от Катедра „Архитектура и урбанистика“, под чието ръководство се провеждат учебните практики на варненските студенти.

Павилионът е с размери 400х40х30 м. Изпълнен е от евтин рециклиращ материал, колкото да „материализира“ идеята на уъркшопа „АРХ+“, и е поставен в двора на университета.

Ако вместо велпапе се използват трайни материали, като бетон, шперплат или полимери, моделът може да бъде експониран и в градска среда, подчерта проф. Никифорова. Според нея ВСУ „Черноризец Храбър“ е единственото висше училище, в което се изучават моделиращи програми за пространствен дизайн.

Амбицията на университета е да създаде първия Балкански център за прилагане на съвременните технологии в областта на архитектурата и урбанистиката.