Дебелото черво може да се удължи с метър заради болест!

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Сигмата е част от дебелото черво, което при определе­ни обстоятелства започва да увеличава дължината си.

Случва се рядко и в пове­чето случаи става въпрос за вроден не­дъг. Трудно да е си го представите дори, но в един момент де­белото черво започва да се удължава без ви­дима причина и това удължаване може да стигне до… метър. Това е заболяване­то с доста странно име – долихосигма. Понякога заболява­нето е вродено и въ­преки това може да се прояви чак в тре­тата възраст и то след преживян силен стрес при хора, кои­то се движат малко, цял ден седят на едно място и се тъпчат с тлъс­ти храни. Заболя­ването може да е и придобито. В днешно време всяко четвърто дете се ражда с риск за това заболяване. При някои заболяването се раз­бива много бързо, при други не се проявява до края на живота им. Симптомите обик­новено са или запек, или тежест в долна­та част на корема. Болка може да се по­яви в лявата част на корема, а после да продължи и към гърба и гръдния кош. Про­блемът на медиците при диагностиката на това заболяване е, че трудно го разпоз­нават. В повечето случаи го бъркат със стенокардия, радикулит или апендицит, и предписват непра­вилно лечение. Долихосигмата може да се открие безпогрешно при рентгеново или ендоскопско изслед­ване. Лечението по- рядко е с предписани от лекаря медикамен­ти, а по-често – по хирургичен път.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Публикувано в категории: Отделителната система /бъбреци и пикочни пътища/

Автор simeonova

Диета при рак на дебелото черво

Ако живеете заради пържолата, бекона и хотдога, жертвате не само артериите и стройната фигура, но подписвате смъртната присъда и на дебелото си черво.

НО-ШПА / NO-SPA

Болкоуспокояващо; препоръчва се при спазми на гладката мускулатура – съпътстващи възпаление на жлъчката и камъни в жлъчката и бъбреците, възпаление на бъбреците и пикочния мехур. НО-ШПА облекчава болезнената симптоматика при проблеми със стомаха и червата, възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, при синдром на раздразненото дебело черво, болезнен цикъл, главоболие.

Рак на дебелото и правото черво (карцином на колона и ректума)

Изпражнения­та съдържат незначителни следи от слуз и от тъмночервена до черна кръв, които рядко се за­белязват.

Улцерозен колит (язвено възпаление на дебелото черво)

Това хронично възпаление на лигавицата на де­белото черво започва от правото черво, може да се разпростре и да образува язви.

10 предупредителни признаци за рак на дебелото черво

Ракът на дебелото черво бързо се превръща в най-често срещания вид рак и в повечето случаи е тих убиец.

Хранителните фибри лекуват раздразненото дебело черво

Учените отдавна са наясно, че съществува пряка връзка между приема на хранителни фибри и лечението на синдрома на раздразненото де­бело черво.

Правилни хранителни навици при синдром на раздразнено дебело черво

Ако страдате от синдрома на раздразненото дебело черво, не посягайте към слабителни медикаменти или лекарства против диа­рия – те могат да причинят постоянно редуване на двата проблема.

Дигитално ректално изследване показва изменения в дебелото черво

Дигитално ректално изследване
Този преглед на ануса и ректума, из­вършван от лекаря, е бърз и евтин начин да се установят възможни изменения в дебелото черво, а при мъжете уголемява­не на простатата или наличието на въз­лести образувания в нея.

Дебелото черво също се нуждае от профилактика

Изследванията показват, че броколите, спанакът, морковите и портока­ловият сок могат да намалят риска от рак, защото съдържат вещество, което неутрализира свободните радикали.

Запекът води до рак на дебелото черво

При 70 на сто от туморните образувания причината е проблем с изхождането

Хранителният режим облекчава проблемите с дебелото черво

От известно време започнах да изхождам кръв при ходене по голяма нужда.