Изваждането на жлъчката се отразява на храносмилателния тракт

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Преди две години ми от­страниха жлъчката, защо­то в нея се бяха образували полипи. След това ми направиха фиброгастроскопия и излезе, че имам гъбички по хранопро­вода. Оттогава започна моят кошмар. Не престава да ме боли стомахът и мястото, където е била жлъчката ми, преди да я извадят. Направиха ми ехография, всичко е нормал­но, показателите на черния дроб – също. А мен продължава да ме боли, въпреки че гълтам хапчета с шепи. Кажете ми какво да правя? Сигурно имам някакви усложнения след из­важдането на жлъчката ми, но защо лекарите не могат да открият нищо?
Дарина Стайковска – Благоевград

 

По това, което сте ни написали в писмото, излиза, че вие страдате от т.нар. постхолецистектомичен синд­ром. Това състояние се среща често и е едно от възможните усложнения дори и при пер­фектно направена операция по отстраняване на жлъчката. Причината е в промените на работата на жлъчно-черно- дробната система, което е не­избежно след такава операция. Тези промени оказват влияние и на дейността на храносмила­телния тракт. Ако преди опе­рацията жлъчният мехур е бил естественият „резервоар” на жлъчния сок, това вече напълно се променило и сокът отива направо в червата. Това може да наруши цялата структура, свързана с жлъчката: стомах, панкреас, черен дроб, черва и т.н. Възможно е да се е образу­вало камъче, което също е един голям дразнител и причинител на болка.

Но вие твърдите, че всич­ките ви показания са в норма и едва ли при вас се касае за сериозно структурно усложнение. Затова се опи­тайте да решите проблема с диета. В повечето случаи правилното хранене води до изчезване на симптомите. Но не забравяйте, че трябва да се консултирате с лекуващия ви гастроентеролог, и с хирурга, които ви е оперирал. Те могат да открият причи­ната за болката, която ви измъчва, и да я отстранят.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”