Всичко за бръсненето и козметика за мъже

1
Добави коментар

ПЪРХОТЪТ И НЕГОВОТО ЛЕЧЕНИЕ

Причините за пърхота са много и комплексни – основно са резултат от нарушаване дейността на вътрешните органи и най- вече от стреса.

Микроорганизъмът Malassezia Furtur – микроскопичната гъбичка живее върху кожата на тялото и главата на човека постоянно и може да не му причинява никаква вреда. Себероята създава благоприятни условия за размножаването на паризитиращата гъбичка, която се храни с кожна мазнина и води до появата на малки люспички – пърхот.

Появата на пърхот често започва още през пуберитета, когато се увеличава нивото на себума и ако не бъде контролирано, може да остане цял живот.

Нормално състояние на кожата на скалпа Кожни клетки обикновено си работят и обновяват без да привличат вниманието към себе си.

Нормален скалп

• Кожни клетъчна миграция е 28 дни

Пърхот Неговият знак е отделяне на малки люспи , които са твърде очевидни върху тъмни дрехи.

Ако люспите са по – големи значи скалпа се омазнява прекомерно и се е увеличил клетъчния оборот.Има и промени на кожата, които не са видими с просто око.

Съществува сух и мазен пърхут.

• пърхот клетъчна миграция е 7-21 дни

Себорея

Причините за възникването на себореята са от най-различен характер, като смущения във функцията на половите жлези, смущения на нервната система, смущения на обмяната на веществата като затлъстяване, лоша функция на стомашно-чревния тракт

Мазна себорея — появявасе по кожата на лицето, окосмената част на главата и гърдите. Характерното за нея е усиленото отделяне на кожна мазнина, която има течен вид поради голямото съдържание на олеинова киселина. Кожата на лицето е с тъмно-сивкав цвят и придобива вид на портокалова кора.

Суха себорея — появяват се кръгли петна с розов цвят по кожата на лицето. Повърхността им е покрита с белезникави люспи,т.нар. лишеи.

Себореен дерматит

Seborrheic дерматит има същото етиологията като пърхота, но това е една изключително тежка форма, която изисква медицинско лечение. Възпаление на кожата може да се прояви като силен сърбеж и зачервяване на кожата.

Люспите могат да бъдат бели или жълти. Лющенето се проявява не само върху скалпа, но и в други окосмени райони – вежди , лице, подмишници

Seborrheic дерматит

• клетъчната миграцията е 7-21 дни

Псориазис на скалпа Псориазисът е медицинско състояние, доста различено от seborrheic дерматит при което клетките се възпроизвеждат десет пъти по-бързо от нормалните и изграждат разпокъсани, сребристи плаки, които са добре дефинирани. Псориазисът е автоимунно заболяване и не реагира на анти-гъбични терапия.

Козметични продукти за борба с пърхута:

J. F. Lazartigue – Hair Care J. F. Lazartigue Anti-Dandruff Cream 100ml/3.4oz

L\’Oreal Kerastase Specifique Bain Gommage Gentle

Anti-Dandruff Shampoo ( Dry Hair ) 1000ml/34oz

Шампоан за лечение на пърхут при суха коса

L\’Oreal Kerastase Specifique Bain Gommage Purifying Anti-Dandruff Shampoo ( Greasy Hair ) 1000ml/34oz

Шампоан за лечение на пърхут при мазна коса

L\’Oreal Kerastase Specifique Peeling Purifiant Anti-Dandruff Cleansing Treatment 15x15ml

Специално лечение при борба със пърхута

Phyto Phytheol Deep-Cleansing & Soothing Lotion ( Dandruff ) 100ml/3.3oz

за чувствителен скалп:

Frederic Fekkai Sensitive Scalp Conditioner 200ml/8oz Балсам за коса при чувствителен скалп

Frederic Fekkai Sensitive Scalp Shampoo 200ml/8oz

Шампоан за коса при чувствителен скалп Съдържа екстракт от лавандула, мед, и билки

Frederic Fekkai Sensitive Scalp Exfoliating Tonic 6.2mlx8pcs

Ексфолиращ тоник за чувствителен скалп

Съдържа растителни екстракти за регулиране на себума

Директно върху скалпа масажирайте 1,2 минути, след което отмиите със Sensitive Scalp Shampoo

Rene Furterer Astera No Rinse Soothing Serum – Sensitive & Irritated Scalp ( Tube ) 75ml/2.5oz

Серум за много чувствителен и раздразнен скалп.

Полезни Билки при лечение на пърхот

Масло от чаено дърво – има добро антисептично и противовъзпалително действие и успешно намалява раздразненията по скалпа.

Ябълков оцет – смесете 1 / 4 чаша ябълков оцет с 1 / 4 чаша вода и след баня обтриите скалпа , завиите с хавлия и изчакайте половин час- правете 1,2 пъти в седмицата.

Биотина е разтворим във вода витамин В ,като източнити на витамина са яйчен жълтък, черен дроб, мляко, соя, ечемик, пивовар на дрожди, и пчелно млечице.

1. Люцерна (Medicago satina)

Люцерната има забележителен ефект при растежа и здравето на косата. Ефекта се засилва в комбинация със сок от моркови и маруля.

2. Ash Gourd (Benincasa hipsida)

Кора и семената на тиквичка са много ефективни при лечение на пърхот. Редовна употреба може да поддържа идеален воден балнс на скалпа.

3. Fenugreek (Trigonella foenum graecum)

Семената от Fenugreek имат лечебни свойства за намаляване на пърхот. Те секиснат в омекотена вода и се прилагат към скалпа всяка сутринза около 1 час.

4. Индийски коноп (Cannabis )

Сока на индийски коноп, може да намали пърхута, когато се прилага директно върху скалпа.

5. Розмарин (Rosmarinus officinalis)

Розмарина е активната съставка на много тоници и шампоани за лечение на пърхут. Използва се за лечение при пърхут и преждевременна плешивост.

Много евтино решение в борбата с пърхута е българският шампоан с боров катран – има антисептично, противопърхотно действие. Не съдържа консерванти и оцветители и мирише ужасно ,но определено е ефективен , ако имате пърхут( не себорея) , резултат от силен шампоан или друг стилизиращ продукт. Цената му е около 1 лев и го има в почти всяка аптека.

Добър е и за профилактика на нерводермит на скалпа.

След като косата изсъхне, не се усеща толкова силно миризмата му.