Мъжете миришат на сирене…

2
Добави коментар
niroulf
niroulf

За проверка на странните резултати, проведни благодарение на финансирането от страна на парфюмерийни компании, можем дръзко да се впуснем в експерименти без да ни е необходима апаратурата, ползвана в изследванята на екип от швейцарски учени.

Нужно ни е само остро обоняние.

Но така лесно ли са достигнали изследователите до заключението, че в крайна сметка естественото ухание на дамите е почти същото като на кромидия лук, а пък на господата – досущ като на прясно сирене?

Едва ли, имайки предвид целта на изследването, а тя е да се намери достоверна биологична разлика между естествените ухания на двата пола, за да могат да се измислят парфюми, които напълно да контролират уханните послания на употребилят ги.

Който търси – намира.

След като поизпотили около 50 доброволци в сауна учените са взели проби от подмишниците им.

След сложния химичен анализ на пробите станало ясно, че в женската пот има 10 пъти повече серни съединения отколкото в мъжката.

Серните съединения, отделени от потните жлези са абсолютно безмирисни вещества. Или поне човешкият нос не може да ги регистрира. Незаменим участник в появата на полъх  с мирис се оказват бактериите, които естествено обитават кожата по меките части на тялото ни.

След намесата на бактериите, серните съединения се превръщат в тиоли, които вече миришат. Тиолите в химично отношение са много близки с веществата, на които лукът дължи миризмата си.

В състава на потта на мъжете пък преобладават мастни киселини, от които бактериите, благодарение на няколко биохимични реакции, умело могат да докарат мирис като на Рокфор.

На неподходящото време и място обаче тези им способности биха оставили у околните недотам добри впечатления за снабдения с талантливи бактерии потен мъжага.

И така, ако сте мислили, че закономерността дамите да миришат на лук се дължи на предполагаемия факт, че прекарват доста време в кухнята, то сте на грешен път. Някакви си бактерии объркват сметките дори на тези, които не са и помирисвали кухня.

Но парфюмерийната индустрия вече е измислила как да пребори нежелания ефект. И борбата няма да е просто поливане с някаква благоуханна мирис. Идеята на производителите е да блокират ензимите на бактериите, които превръщат серните съединения в тиоли.

След като успеят ще могат да предложат в състава на същото флаконче и ухание, което няма да изпитва конкуренцията на острите тиолни съединения и да се налага честото скришно подпръскване из офиси и улици.

Дали резултатите от изследването ще са валидни за цялата човешка популация тепърва ще се разбере. Според критици на настоящето съобщение гените, начинът на хранене, както и различните географски ширини влияят в голяма степен и едва ли навсякъде по земното кълбо мъжете и жените са еквивалентни в света на миризмите на лук и сиренце.

–––- Източник: Men smell of cheese and women of onions. NewScientist, 2009, vol. 2693, p13

Снимка: http://www.neurosciencemarketing.com