Стив Карел – с актьорски дебют още нашест години | bgbezgranici.com

2
Добави коментар
ditadita
ditadita

Стив Карел – с актьорски дебют още нашест години

Стив Джон Карел е роден на 16 август 1962 г. в Конкорд, Масачузетс. Още на шест години със свои съученици “поставя” спектакъл за Деня на благодарността. Учи първо в частно училище само за момчета, после в смесена гимназия в родния си град.
Завършва право в университета в Денисън, Охайо. Но решава, че не иска да се занимава с това и се озовава в Чикаго, където става част от трупата на театър “Вторият Град”. От 1990 г. до 1996 г. преподава актьорско майсторство и едновременно с това играе на сцената на театъра.

Там се запознава с Нанси Уолс, с която стават гаджета и по-късно семейство. Карел прави филмовия си дебют през 1991 г. като Тесио в “Къдравата Сю”. През 90-те пише за шоуто на Дейна Карви, става и един от кореспондентите на The Daily Show с Джон Стюарт. През 2001 г. се ражда дъщеричката му Елизабет.
Карел изгрява в комедията “Всемогъщият Брус”, в която партнира на Джим Кери. През 2004 г. става баща за втори път – този път на момченцето Джон. Кариерата му набира скорост с “Омагьосване” на романтичната Нора Ефрон. Същата година става съсценарист на комедията “40- годишният девственик”, избран за един от най-добрите филми на 2006 г. в класацията на Американския филмов институт. Поредната силна роля на Стив е смахнатия вуйчо Франк на Олив (Абигейл Бреслин) в “Мис Слънчице” – черна, весела и вярна комедия за днешна Америка.
Същата година печели и „Златен глобус” за „най- добър актьор в комедия и мюзикъл“ с изпълнението си в телевизионния “Офисът” – римейк на едноименния британски сериал от 1996 г. През 2007 г. влиза в обувките на Джим Кери и става “Всемогъщият Еван” с участието на Лорън Греъм и Морган Фрийман. През 2008 той е гласът на кмета в хитовата анимация “Хортън”, а в „Умирай умно” е перфектният агент- теоретик Максуел Смарт. Следващата година ще го видим в High T, в който играе мъж, който поглъща повечко тестостерон и това води до странични ефекти.