С деца на пикник

19
Добави коментар
vestitel
vestitel

Малко бягство сред природата
Навън е топло, а на децата е омръзнало да стоят затворени у дома, паркът е наблизо или пък полянките наоколо се зеленеят примамливо, и това е една прекрасна възможност да си организирате едно близко бягство сред природата. Излетите и пикниците са прекрасна възможност за малки и големи да изкарат няколко часа или цял ден сред природата, като при това не изискват кой знае каква сложна подготовка.

Храната

Когато избирате менюто, мястото и заниманията винаги мислите първо за за най-малките, техните предпочитания и изисквания, така че защо те самите да не участват в организацията?

Подготовката на пикника може да се окаже много полезен опит, който децата ви трупат с ваша помощ :

*нека дадат идеи за игрите, които биха ги забавлявали;

*мястото, на което да отидете и менюто;

*Можете дори да ги включите в пазаруването, приготвянето на храната, както и почистването след това.

Важно е да подберете храни, лесни за приготвяне, лесни за консумиране и бързи за почистване в края на излета. Добре е да ги приготвите така, че да не се окажете натоварени с множество чанти и раници. Колкото се може по-малко прибори, толкова по-добре.

Може да приготвите сандвичи или малки хапки, които се консумират лесно и не изискват много прибори. Плодовете нарежете на дребно и приберете в подходящя кутия, която може да служи и за сервиране. Бисквитките е добре да не бъдат с шоколад, защото от горещото време може да се окажете с деца, омазани до ушите с вкусната консистенция. Изстудените кутии със сок пък могат да служат за охлаждане на храната, докато пристигнете на мястото, което сте си избрали да бъде вашият ресторант на открито.

Мястото

Добре е при избора на място да съобразите дали там ще има с какво да се занимавате. Децата не обичат изолирани места, затова е подходящо да е близо до игрище, оборудвана детска площадка, да има условия за риболов или туристическа атракция – манастир, пещера, плаж.

Ако планувате да се разположите директно на меката трева, внимателно подберете мястото така, че там да няма опасни насекоми. Задължително на земята постелете постелка, която предварително сте взели от дома и върху която ще е удобно да поседнете и дори-полегнете. Размерът й трябва да е достатъчно голям, за да побере всички ви.

Пикникът може да се превърне и в полезно занимание за най-малките в семейството. Изберете занимания, които може да правите заедно и да им предадете своя игрови опит.Например може да ги научите ка да направят собствен модел хвърчило и да го пускат и управляват в небето.  

Всякакви спортни занимания – футбол, федербал, волейбол и народна топка, различните игри за на маса, които можете да поиграете излегнати – домино, скрабълс, „Не се сърди човече“, карти и табла са много подходящи за ден сред природата с мама, татко, баба, дядо и техните приятели. Много забавни са и игрите, които изискват разделяне на отбори. Възползвайте се от това, че на открито можете да бъдете шумни и дайте предимство на смеха и закачките! Винаги е много стимулиращо, когато за победителите е предвидена награда. Наслаждавайте се на свежестта на природата, забавлявайки се всички заедно. Не изисква особени усилия – просто желание и една кошница с хапване.