Отопление с биомаса

2
Добави коментар
ros4o
ros4o

 

  

Водогрейните пелетни котли с търговска марка GreenEcoTherm вече с TÜV сертификати!

 

 

Повече за Биомасата!

 

Терминът „Биомаса“ означава органична материя с растителен или животински произход. Биомасата се счита за бъдещ ключов възобновяем ресурс в световен мащаб. За три четвърти от хората, които живеят в развиващите се страни, биомасата е най-важният източник на енергия.

Видове биомаса

     Съществува голямо разнообразие от видове биомаса, но тези, които представляват интерес от гледна точка на използването им за енергийни цели са: дървесина, растения, остатъци от селското стопанство и лесовъдството, както и органичните компоненти на битови и индустриални отпадъци. За отоплителни инсталации, при които е реализирана автоматизация на горивния процес най-разпространени са: дървесните пелети, костилки от плодове (череши), дървесни стърготини, дървесен чипс и др.

Какво представляват дървесните ПЕЛЕТИ?

     Дървесните пелети са компресирани под високо налягане дървесни стърготини. Полученият продукт може да бъде с размери Ф6-8 мм и повече в диаметър и съдържание на влага до 10%. От потребителска гледна точка те са изключително комфортно гориво с добри възможности за складиране и за регулиране на горивния процес. За разлика от другите видове твърдо гориво, с тях се работи лесно и пепелният остатък е минимален.

     Топлинният комфорт, който създават, е еквивалентен до този, постигнат при изгаряне на природен газ.

     Дългосрочната перспектива на този тип гориво е да бъде по-евтино в сравнение с газа. Предлагат се в разфасовки от 15 и 20 кг., удобни за зареждане на бункера с гориво на Вашата камина или водогреен котел.

 

Основни параметри на дървесните пелети

 

Съдържание на влага

     Параметърът, който показва концентрацията на вода в дървесните пелети. Практиката показва, че варира в тесни граници между 8 и 10%, при което се гарантира високата степен на механична здравина на горивото.

Съдържание на пепел

     Биомасата е материал от естествен, най-често растителен произход. Ето защо в него има определено количество минерална негорима маса, която е естествено абсорбирана или механично попаднала в изходния материал или крайния продукт. За производството на дървесни пелети се използва предимно сърцевината на дървесината. При попадане на кора пепелното съдържание на пелетите се повишава и това намалява тяхното качество. Също така съдържанието на пепел в житните растения е по-високо спрямо това на дървесината.

Механична устойчивост

     Механичната устойчивост на пелетите е важен параметър и показва тяхната здравина и устойчивост срещу раздробяване при транспорт. Високата степен на механична здравина на пелетите гарантира ниска степен на раздробяване на пелетите и най-вече безпроблемна работа на гориво-подаващите механизми на пелетните съоръжения. Изискванията за механична устойчивост на пелетите е различна за различните съоръжения, които се предлагат на пазара и този параметър трябва да се отчита при закупуване на горивото.

Екологичен ефект

     Биомасата е СО2 неутрална, тоест при изгарянето й се освобождава толкова количество СО2, колкото е било погълнато преди това от въздуха при фотосинтезата й.

 

 

Калоричност