Болки в кръста ?!

1
Добави коментар
magneticpower
magneticpower

Те са често срещани при млади и стари, но невинаги знаем на какво се дължат. Ето четири от основните причини, както и как да си помогнем спешно при появата им

ВНИМАНИЕ:

Никога не правеше загряващи процедури, докато не се изясни причи­ната за болките В кръста. Дори след лекарски преглед диагнозата може да не се уточни веднага и да са необходи ми допълнителни изследвания, съветва сп. „Журнал за жената”.

 

Радикулит

Как се проявява? Болките са на нивото на опашната кост – до 5 см встрани, и се опре­делят като прищипване на нерв в областта на кръста. Болезненото усе­щане е остро, стрелкащо се, тръгва от кръста и се разпространява към крака до стъпалото. Усилва се при движение и затихва само в една поза – легнали на хълбок с леко свит крак от стра­ната, по която „върви” болката.

Какво се случва? Под нивото на опашната кост се намира седалищният нерв. При прекалено натоварване той може да се притисне и да предиз­вика радикудит. Друга причина може да е, ако сте стояли на течение – възпаляват се коренчета­та на периферните нерви.

Първа помощ. Състо­янието се подобрява с болкоуспокояващи плас­тири с парафин, както и с мазила, които загряват и отпускат спазмите и на­прежението в мускулите.

 

Заболявания на органи в малкия таз

Как се проявява? Болки­те тръгват от ниско долу в корема и се „прехвърлят“ в кръста. Тъпи, постоянни, може да се локализират само в областта на кръста или да се разпространят и в бедра­та. Не се влияят от това дали се движите или сте в покой, но се засилват определено нощем. Имат и съпътстващи симптоми, дължащи се на гинекологични и урологични проблеми.

Какво се случва? Възпалителен процес в яйчниците и матката при жените и на проста­та жлеза при мъжете.

Първа помощ. Взе­мете спазмолитици и/ или аналгетици, за да облекчите коликите. В никакъв случай не сла­гайте топло на кръста! Консултирайте се със специалиста гинеколог или уролог.

 

Пиелонефрит

Как се проявява? Болката може да е само от едната страна па кръста или.й от двете, тъпа или по-ясна, променлива. Съпътства се от учестено и болезнено уриниране, променен цвят •и състав на урината (потъм­няла, мътна, на „парцали“), повишена температура до 38-39 градуса и общо влоша­ване на състоянието.

Какво се случва? Развива се възпалителен процес в бъбреците, с бактериа­лен произход, поразяващ пикочните пътища. Често е вследствие изстиване на краката или обща прос­туда.

Първа помощ.Приемете обезболяващо лекарство. Необходимо е посещение при уролог.

 

Бъбречна криза

Как се проявява? Бол­ката е остра, пронизваща, толкова силна, че човек не може да си намери място, както се казва. Може да се прехвърли в слабините, да е съпроводена с гадене, повръщане, диария.

Какво се случва? Натру­пани песъчинки, камък или кръвен съсирек пречат на отвеждането на урината за изхвърляне от организма.

Първа помощ. Вземете спазмолитици и повикайте лекар – може да се – наложи да ви откарат в болница. Консултирайте се с уролог или нефролог. За да предотвратите бъбречна криза, когато вече е поставена диагноза бъбречнокаменна болест, приемайте препарати за разтварянето на камъните (някои видове се пода­ват и така се изхвърлят с урината).

 

 

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.