Хубава Жена…!: Какво обича дългата коса през лятото?

1
Добави коментар

Tweet

Лятото е сезон, който е доста труден за притежателите на дълги коси. Първо, горещините се понасят по-трудно и второ – грижата за здравето на косата е по-сложна. 

Какво обича дългата коса през лятото?

1.Слънцезащитен спрей
2. Всекидневно внимателно разресване(без дърпане и скубане), бавно, с голям гребен  – от дърво, кост или в краен случай от пластмаса. Ресането започва на участъци, като се решат първо връхчетата, после се реше от средата на кичура, като през това време с едната 

ръка се държи здраво кичура, за да не се усеща опъване в корените. Така се реше докато се стигне чак до корена на кичура и се започва по същия начин следващия участък. По време на ресането може да се маже гребена(ако не е дървен) с подходящо масло. Също така, добре е да имате спрей за разресване, ако косата много се заплита.
3. Правилно измиване – дългата коса обикновено е мазна в корените и суха в краищата. Затова при измиването се слага шампоана само в корените, масажира се леко, без триене, след което се разпределя получената пяна надолу по дължината, леко се намачква(никакви груби действия) и се изплаква. Слага се балсам – само в краищата. Най-добре наведете главата надолу и сложете балсама на косата отзад, като го разпределяте към върха на опашката и внимавате да не отиде в корените – особено над бретона, защото там най-много се омазнява. Изплаква се отгоре надолу. 
4. Маски за коса – богато разнообразие на маски за коса има по магазините, просто си изберете някоя и за 5 минути ще имате лъскава коса. 
5. Боя за коса – време е да оцените по достойнство безамонячните бои. Повечето хора смятат, че те не покриват белите коси. Това не е така, покриват и то много добре. 
6. Тъй като през лятото боята пада от косата по-бързо, заради честото миене, добре е между измиванията да ползвате оцветител – шампоан, балсам или маска – има такива по магазините, просто трябва да подберете подходящата за вас.

Какво не обича дългата коса? 

1. Грубо отношение – недейте да я „перете“ при измиване, не я търкайте силно с кърпата при подсушаване, а само попивайте водата.2. Гореща вода и въздух – не я мийте с прекалено гореща вода, при изсушаването ползвайте най-слабата степен на сешоара.3. Агресивни шампоани – не си купувайте шампоан от „Всичко за един лев“, по-добре дайте 5-6 лева  повече и си купете подходящ за вашата коса шампоан от добра фирма.5. Ластици и шноли – стегнатите ластици причиняват главоболие и косопад. Шноли, които опъват и стягат косата също могат да причинят окапване на коса в областта на опъването.6. Агресивни бои – внимавайте в избора на бои за коса! Силна боя върху изтощена от слънцето и водата коса, може да има трагични последици!!!7. Преса – достатъчно уморената от слънцето коса, едва ли много ще се зарадва на изправянето с преса… ако все пак решите да си изправите косата – сложете и преди това подходящ продукт за предпазване при термична обработка.