Нямаш Facebook? Ти си луд! | TemaDaily.bg – Темите на деня

2
Добави коментар
kbespalov
kbespalov

Нямаш Facebook? Ти си луд!
Можеш да загазиш, ако нямаш профил в социалните мрежи

03 Август 2012 19:05
0

принтирай

|

текст

Психопатът от Денвър не е бил активен потребител на социалната мрежа Facebook. Изследователите смятат, че подобно онлайн въздържание говори за съществуването на определени психически разстройства. Американските отдели по човешките ресурси пък могат да отхвърлят кандидатстващия за работа, ако същият не излива душата си в социалните мрежи.

 Този човек няма Facebook 

Да започнем с Холмс. Кой изобщо е способен на подобни действия? Кой открива безразборна стрелба в киносалона? Следователите не знаят и засега личността на „Жокера“ остава загадка. При първата си поява в съда той енигматично мълчи, а вместо него говори назначеният от съда държавен защитник. Дори и интернет не помага на разследването, въпреки че днес почти всеки човек оставя там следи. Според последните данни Холмс не е бил активен потребител във Facebook и Twitter, но за сметка на това има два акаунта в YouTube, автор е на няколко поста във форуми и е горд собственик профил в сайт за запознанства.

И какво от това?

За обществото Холмс фактически е бил невидим, което автоматично сваля всякакви подозрения от него. Той не е намеквал за своите намерения в интернет, каквото правели други негови „колеги“, които разказвали на дълго и на широко за своите безумни фантазии. 24-годишният американец и бивш студент не влиза в социалните мрежи, не разменя снимки и не споделя душевното си състояние с мрежовото общество. Доста съмнително, биха казали някои изследователи на масовата култура.

Ришар Беланже (Richard E. Bélanger) и неговите колеги смятат, че подобен житейски избор означава само едно: сериозни психически проблеми. В едно от неговите изследвания, публикувано през миналата година, той установява, че младежите, които се отнасят сдържано към онлайн активността или изобщо не влизат в мрежата, често страдат от депресия и други психологически разтройства. Същото се отнася и за хората, които ги използвали прекалено активно. Психолозите все пак имат и добра новина: онези, които живеят онлайн до два часа на ден, не влизат в тази категория.

Нямаш Facebook, не те взимат на работа

Някои американски фирми за подбор на персонал се отнасят подозрително към кандидатите за работа, които нямат профил в социалната мрежа. В в САЩ зачестиха случаите, когато шефове на компании изискваха от бъдещите си служители освен телефон за връзка и линк към профила във Facebook. В крайна сметка излиза, че онези, които нямат такова чудо, не ги взимат на работа, понеже „вероятно скриват нещо“. „В Германия между „70% и 80% от HR-ите проверяват кандидатите за работа в социалните мрежи“, твърди психологът Кристоф Мьолер. 

Голяма част от потребителите вече знаят, че разкрепостените им фотографии не трябва да стават обществено достояние, както и информацията от личен характер. „Интернет се превърна в естествена част от живота на хората“, продължава Мьолер. „С помощта на виртуалните си приятели човек може да получи позитивна реакция и да бъде възприет от другите.“ Но това е възможно само в случаите, когато потребителят не преминава определени рамки: когато той продължи да поддържа реални контакти, а виртуалният живот остане на заден план.

Що се касае до противоположния случай Мьолер, не е толкова категоричен. „Няма потвърждения за това, че въздържанието от интернет предизвиква нещо подобно.“ Въпреки това нито масовият убиец от Денвър, нито норвежецът Андерс Брейвик, който преди година уби 77 души, са били активни онлайн. Както Холмс, така и той се е изолирал от другите, които го смятали за аутсайдер. Със сигурност обаче би било добре следователите и специалистите по човешки ресурси да не приемат толкова сериозно фактора „социални мрежи“. И Холмс, и Брейвик не са посещавали Facebook, но пък не са имали нито добри познати, нито приятели в реалния живот.

 

източник: Der Tagesspiegel

Кирил Беспалов

Тагове: facebook социални мрежи подозрителен психични разстройства човешки ресурси Джеймс Холмс