Премахване на мухъл в банята

1
Добави коментар
rusenez
rusenez

Премахване на мухъл в банята Голям проблем в българските бани е мухъла. От една страна строителството преди година не е предвиждало вентилация на тези места и повишената влажност и по-високата температура водят до появата на мухъл. Обикновено всяка една домакиня забелязва първите симптоми на мухъл това са появата на черни петна обикновено в ъглите на банята.

Проблема с мухъла обаче не е само естетичен, както смятат повечето хора. Мухъла може да бъд и опасен особено ако в жилището има малки деца. Доказано е че мухъла е един от сериозните и агресивни алергени. По статистически данни около 40% от хората са предразположени към алергия спрямо мухъла. Особена група са децата при тях процента се покачва до значителните 80. Ако алергията не се лекува тя лесно преминава в мигрена, сърдечно-съдови заболявания и най-вече астма.

Мухъла обича влагата Мухъл може да се развие във всяка една стая в която влагата е повишена. В това отношение банята е лидер. Високите кондензационни пари съчетани с топлината на водата прави баните перфектното място в което да се развиват различни видове мухъл и плесен. Премахване на мухъл в банята Преди да започнете борбата с мухъла е нужно задължително да си закупите маски за лице и гумени ръкавици. Както вече споменахме мухъла причинява алергия дори на хора, които не страдат от никакви алергии.

Почистването на мухъла може да стане с фунгициди, които се продават в търговската мрежа. Ако решите да използвате този лесен начин за премахване на мухъл е добре да се информирате какво съдържат тези препарати, част от тях съдържат пестициди и е добре временно да ограничите достъпа на детето и домашния любимци до банята.

Действието на тези препарати срещу мухъл е сходно. От разстояние около 30 см. се напръскват местата засегнати от мухъл, процедурата се повтаря през няколко дена, а видимите резултати са пожълтяване на стената и след изсъхването тя е отново бяла без колони от плесени и гъби.

Премахване на мухъл с подръчни средства За домакините които не обичат да използват химични средства в домът си има начин за борба с мухъла и без синтетични химикали. За целта ще ви е нужен медицински спирт и гъбичка или микофибърна кърпа. Спирта е мощно средство което изсмуква водата от колониите на мухъла, а без вода те загиват. Също така спирта дезинфекцира стената и я прави по-трудна за колонизация от нови поколения на мухъла.

Белината може също да бъде верен приятел на домакинята в борбата и с мухъла. Този метод се препоръчва само ако стените са бели и мухъла е отскоро. Белината се нанася върху колонията и след това стената се измива обилно с вода. Не забравяйте да подсушите много добре мястото с кърпа след като го облеете с вода.

Премахване на стар мухъл Ако дълго време сте подценявали опасността от мухъла и за него все не е оставало време, ще са ви нужни повече усилия, за да го премахнете. ще ви е нужна шпатула с която да изстържете колонията. Имайте в предвид, че мухъла уврежда стените и е нужно да почистите стената докато стигнете до място което не е засегнато от мухъл. Това няма да се хареса на съпруга ви, защото най-вероятно ще се наложи мястото да бъде измазано на ново. Превантивни мерки срещу мухъл Добре е да имате в предвид няколко прости правила с които да намалите вероятността от поява на мухъл.

1. На първо място много е важно да проветрявате банята, това ще намали задържането на влага, а от тук ще намали и вероятността от поява на мухъл. Проветряването на банята ще ви застрахова и от появата на неприятната миризма на спарено, която се усеща от много бани.

2. Редовното измазване на баните е също важен фактор. В миналото най-ценния инструмент за измазване е била варта.

3. Плочките на банята и шкафчетата е добре да се почистват веднъж на 3 месеца със спирт.

4. Пролетно време задължително дезинфекцирайте добре банята и в рамките на 24 часа никой да не я използва.

мухъл