Домашен сладолед

2
Добави коментар

Сладоледът е най-подходящият и любим – не само мой, а и на много хора, десерт през горещите летни дни. Не познавам човек, който да не обича вкуса на това сладко изкушение. Поднесен с различни плодове, бисквитки, топинг, ядки и каквото още се сетите, той се превръща в необикновена наслада.

Няма как лятото да не се запасим поне с една голяма кутия, която обикновено, колкото и да не ни се иска, свършва за нула време. Ето как може да си направите сладолед в домашни условия, който става по-вкусен от купения, а и няма да има оцветители, подобрители и разни други подобни изкуствени съставки.

Необходими продукти:
3 яйца
2 пакетчета суха сметана ( 1 пакетче е 60 г)
1 непълна ч.ч захар
400 мл прясно мляко
1-2 ванилии

Отделят се белтъците от жълтъците на яйцата и се разбиват с повече от половината количество захар, за да станат на сняг. След това се разбиват жълтъците с останалото количество захар (например 2 с.л), докато станат с по-блед цвят. Ванилията се прибавя или към белтъците, или към жълтиците, няма значение. Към сухата сметана се прибавя прясното мляко и се разбива отделно, докато стане и тя на сняг. Накрая се смесват всички съставки – белтъците, жълтъците и сметаната.  Желателно е да се разбърква в една посока, за да не спаднат белтъците. Към тази смес може да се прибави нарязан на малки парчета шоколад или някакви други съставки, за да стане по-вкусен.  Поставя се в подходящ съд – най добре е в голяма кутия и след това се замразява. За да стане с хубава консистенция и структура, трябва периодично да се разбърква сместа за кратко и след това отново да се връща във фризера. То се прави, докато започне сладоледът да замръзва или поне няколко пъти. Това е единствената тънкост, която ако се спази, ще се получи един разкошен резултат.

Оригиналната рецепта, която имам е с 1 пакетче сметана, но смятам, че с 2 става с по-нежен и приятен вкус.
Може захарта да се намали и да се сложи на вкус, като се има предвид, че и сметаната е сладка.
Ако се притеснявате, че яйцата се слагат сурови, може да затоплите на водна баня жълтъците, за да минат през лека термична обработка. 

Прясното мляко служи за разбиване на сухата сметана. Ако използвате
сладкарска, заквасена, животинска или друг вид, не трябва да се
използва.

ТЪНКОСТИ ПРИ РАЗБИВАНЕ НА БЕЛТЪЦИ НА СНЯГ:

Купата, в която се разбиват трябва да е задължително суха, не трябва да има вода. Уверете се, като подсушите добре съда със салфетка или кухненска хартия.
Белтъците първо трябва да се разбият на пяна, за да се наслоят с въздух и тогава да се добави захарта. След това разбивате отново с миксер, докато белтъците станат на сняг, станат пухкави и увеличат обема си. 
Не прекалявайте с разбиването, защото тогава има опасност белтъците да се втечнят и няма да станат на сняг. А как да разберем, че сме прекалили? Белтъците са вече разбити на пухкав бял сняг, но ние сме продължили да разбиваме на най-високата мощност още няколко минути. Тогава вече идва този неприятен момент. Представете си един балон, който вие надувате (в случая белтъците, в които вкарваме този въздух чрез миксера, за да станат на сняг) и накрая се пука, когато сме го надули прекалено много (в случая белтъците спихват и стават течни).

Шоколадов сладолед

Разтопете 1-2 шоколада (натурален, млечен или друг по избор) на водна баня.

След това прибавете към него 2-3 с.л вода. Разбъркайте много добре, за да стане хубава гладка смес. По този начин по-лесно ще се смеси шоколадът със сместа за сладоледа.

Оставете разтопеният шоколад да изстине за кратко и го прибавете към сладоледената смес (описана как се приготвя малко по-нагоре). Разбъркайте много добре и поставете шоколадовият сладолед да се замрази, за да стане истински сладолед.

Шоколадов сладолед